Американските власти готвят да изтеглят хиляди свои войски от Афганистан

...
Американските власти готвят да изтеглят хиляди свои войски от Афганистан
Коментари Харесай

САЩ договарят с талибаните изтегляне от Афганистан

Американските управляващи готвят да изтеглят хиляди свои войски от Афганистан в подмяна на редица отстъпки от радикалното придвижване на талибаните като част от спокойно съглашение в републиката. Това заяви в четвъртък The Washington Post, базирайки се на своите източници в Белия дом.

Според техните данни, в сходство със споразуменията, талибаните би трябвало да стартират договаряния за по-голямо спокойно съглашение непосредствено с афганистанското държавно управление. В същото време Съединени американски щати ще понижат контингента си в страната от към 14 хиляди до 8-9 хиляди военни. Около толкоз са били ситуирани в републиката, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп встъпи в служба през 2017 година.

Като част от съглашението талибаните би трябвало по-специално да съблюдават примирието и да изоставят връзките с терористичната мрежа на Ал Кайда. Споразумението беше подписано след няколкомесечни диалози сред талибаните и специфичния представител на Съединени американски щати за Афганистан Залмай Халилзад. Според източници във вестника се чака работата по него да завърши преди президентските избори в Афганистан, които ще се проведат през септември. Изданието показва обаче, че водачите на талибаните могат да забавят приемането на това съглашение и да откажат да скъсат връзките с Ал Кайда, което е " забележителен проблем ".

Източник в " Вашингтон пост " съобщи, че Съединени американски щати и талибаните " с 80% или 90% " са стигнали до сключването на спокойно съглашение. " Все още има дълъг път и последните 10% или 20% ", добави той. Администрацията уточни, че договарянията за в допълнение понижаване на американския боен контингент ще се проведат с присъединяване на талибаните и представители на афганистанското държавно управление. В изданието на Пентагона оповестиха, че Министерството на защитата на Съединени американски щати не е получило заповеди за изтеглянето на войски от Афганистан.

Някои представители на афганистанските управляващи, отбелязва публикацията, се притесняват, че съглашението сред Съединени американски щати и талибаните, което планува изтеглянето на американските войски, може да отслаби пазарната им позиция по време на договарянията в Афганистан. Освен това източниците означават изданието, че войските на Федерална република Германия евентуално ще останат в северната част на Афганистан, а италианските - в западната. Според Пентагона от експлоадирането на военни дейности през 2001 година в страната са починали към 2,4 хиляди американски бойци, повече от 20 хиляди са ранени.

По-рано талибаните обявиха, че се надяват да реализират съглашения със Съединени американски щати на идните договаряния, които ще стартират в катарската столица Доха в края на тази седмица. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР