Американските специални части извършиха, както заяви Пентагонът, мащабна антитерористична атака

...
Американските специални части извършиха, както заяви Пентагонът, мащабна антитерористична атака
Коментари Харесай

След смъртоносния американски рейд в Идлиб: елиминирана ли е терористичната заплаха

Американските специфични елементи направиха, както съобщи Пентагонът, огромна антитерористична офанзива в Северозападна Сирия. След месеци оперативна активност американското разузнаване наблюдава водача на терористичната група " Ислямска страна " до неузнаваема жилищна постройка в село Атме в размирната провинция Идлиб. При последвалата офанзива гибелта си откри водачът на терористичната организация, само че починаха и 13 души, в това число шест деца и четири дами.

Съединените щати " отстраниха огромна терористична опасност ", разгласи през днешния ден президентът Джо Байдън, като по този метод удостовери гибелта на водача на групировката " Ислямска страна " (ИД) при интервенция на американски специфични елементи в Сирия тази нощ, предадоха международните организации.

" Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши избра да се самовзриви като страхливец, вместо да дава отговор пред правораздаването за закононарушенията, които е направил ", сподели Байдън в телевизионно послание във връзка ликвидирането на ръководителя на терористичната организация.

Взривът при детонирането на бомбата от Курейши бил толкоз мощен, че елементи от тела са се разхвърчали отвън постройката, където живеел той, обявиха представители на администрацията на американския президент, представени от Ройтерс.

Aмериканският президент увери, че са били взети всички вероятни защитни ограничения за отбягване на цивилни жертви при спецоперацията. Точно по тази причина са били изпратени командоси, вместо да бъде нанесен въздушен удар, акцентира президентът на Съединени американски щати.

Според първична информация са починали 13 души, в това число 4 дами и 6 деца. Представители на Съединени американски щати обявиха по-рано, че не са сигурни какъв брой членове на фамилията са били с Курайши, когато експлозивът е избухнал.

" Вашингтон ще продължи да работи със своите сътрудници за опазване на натиска върху ИД ", добави президентът.

" Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши - водача на ИД ", сподели Байдън в изказване. Той посочи, че всички американски командоси, взели участие в интервенцията, са се върнали невредими.



Това е най-значимата интервенция на американските специфични сили в Сирия от гибелта през 2019 година на предходния водач на ИД, Абу Бакр ал Багдади, акцентира Байдън.

" По петите ви сме ", предизвести президентът на Съединени американски щати, обръщайки се към водачите на терористични групи по света.

Военен триумф на Съединени американски щати

Операцията беше боен триумф за Съединени американски щати след серия от усложнения, в това число безредното евакуиране от Афганистан, които накараха техни съдружници и съперници да заключат, че световната мощ на Съединени американски щати отслабва, отбелязва Асошиейтед прес.

Мисията беше подхваната в миг, когато ИД се бори да се възроди, като извърши серия от набези в района, в това число нахлуване против затвор в Североизточна Сирия, където са арестувани 3000 екстремисти. Байдън съобщи, че Курайши е бил виновен за тази офанзива.

Президентът, дружно с вицепрезидентката Камала Харис и високопоставени съветници по националната сигурност, са следили интервенцията, в която се самовзриви Курайши онлайн от Белия дом.

Около 50 американски командоси са взели участие в интервенцията. Те са пристигнали с хеликоптер от близка база, чието местонахождение не се оповестява. После са атакували къщата, в която е бил терористът, намираща се в град Атме, покрай границата на Сирия с Турция.

Според говорителката на Белия дом Джен Саки се счита, че когато водачът на ИД се е самовзривил в детонацията са починали и неговата брачна половинка и трите му деца. Американски представители ревизират дали американски дейности може да са довели са гибелта на цивилни по време на интервенцията, добави Саки, съобщи АП.

Американските сили са събрали ДНК проби от мястото, които по-късно са удостоверили гибелта на Курайши. Според американски представители той е живеел на третия етаж на къща със фамилията си. Комуникирал е с външния свят единствено посредством куриери, в никакъв случай не е напускал жилището си. На втория етаж е имало по-нископоставен представител на ИД със фамилията си. На първия етаж е имало хора, които не са знаели въобще кои са жителите над тях. Според американските представители Курайши ги употребявал за жив щит.

При първия стадий от интервенцията американските командоси се доближили до къщата и оповестили, че са там. Чрез мегафони те призовали дамите и децата от целия регион да го изоставен. Тогава точно фамилията от първия етаж на къщата също съумяло да избяга. Но нископоставеният член на ИД от втория етаж влезнал в престрелка с командосите, по време на която бил погубен.

След края на цялата интервенцията, когато командосите се изтегляли, обаче избухнала още една престрелка с членове на месна формация, като двама екстремисти били убити в нея.

Американците се " отърваха " от развален хеликоптер

При интервенцията на американските военни се е наложило да унищожат един от хеликоптерите си поради нередовност.

" Възникнаха механически проблеми с един от нашите хеликоптери. Той беше погубен по надлежния ред, на известно разстояние от мястото на интервенцията ", заяви на брифинг почитан представител на държавното управление на Съединени американски щати, представен от ТАСС. По думите му е било решено, че няма смисъл машината да продължи към идващото място или да бъде връщана.

" Не става дума за никакви враждебни дейности. Това е техническа нередовност, която се появи на ранен етап от интервенцията ", добави представителят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР