Американските сили нанесоха нов удар по радарен обект на хусите

...
Американските сили нанесоха нов удар по радарен обект на хусите
Коментари Харесай

САЩ нанесоха нови удари срещу хусите в Йемен

А мериканските сили нанесоха нов удар по радарен обект на хусите в Йемен, оповестиха военните, като означиха, че задачата е била да се ограничи способността на йеменските бунтовници да нападат морски плавателни съдове, съобщи Ройтерс.

" Този удар беше осъществен от американския транспортен съд " Карни " Carney (DDG 64) благодарение на ракети " Томахок " и беше следващо деяние против съответна военна цел, обвързвана с ударите, подхванати на 12 януари за да се понижи способността на хусите да нападат морски съдове, в това число търговски кораби ", се заяви Централното командване на Съединени американски щати в платформата " Екс ".

Новият удар е нанесен рано тази заран йеменско време.

По-рано военноморските сили на Съединени американски щати предупредиха плаващите под американски байрак кораби да не навлизат в регионите към Йемен в Червено море и Аденския залив през идващите 72 часа, откакто Съединени американски щати и Англия нанесоха голям брой въздушни удари по бунтовниците хуси, съобщи Асошиейтед прес.

Предупреждението, отправено към корабите, пристигна, откакто йеменските хуси дадоха обещание гневно възмездие поради осъществените от Съединени американски щати удари, което в допълнение увеличи заплахата от по-широк спор в района, който към този момент е обиден от войната на Израел в Газа.

Белият дом съобщи, че Съединени американски щати чакат хусите да се опитат да отвърнат на удара.

" Никой не е във екстаз от опцията те да извършат някакъв тип ответни дейности ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби и добави: " Това не беше някаква образователна паника. То имаше за цел да унищожи и отслаби военния потенциал на хусите ".

Извършените под командването на Съединени американски щати удари, подхванати в отговор на неотдавнашна акция от офанзиви с дронове и ракети против търговски кораби в жизненоважното Червено море, лишиха живота на минимум петима души и раниха шестима, оповестиха хусите.

Съединени американски щати обявиха, че ударите са били ориентирани към повече от 60 цели на 16 разнообразни места в следените от хусите региони на Йемен.

Военният представител на хусите, бригаден военачалник Яхия Сари, съобщи в записано послание, че ударите " няма да останат без отговор или без наказване ".

Междувременно американският президент Джо Байдън назова йеменските хуси терористична формация.

Байдън съобщи, че Вашингтон ще отвърне на хусите, в случай че те продължат скандалното си, по думите му, държание.

Лондон и Вашингтон настояват, че въздушните им удари в Йемен, огромната част от който се управлява от хусите, са в отговор на продължаващите от месеци набези на бунтовническото придвижване против кораби в Червено море - офанзиви, които подкрепяните от Иран бойци дефинират като ответни дейности на продължаващата война в Газа.

По-рано представителят на Белия дом Джон Кърби сподели, че президентът Байдън е одобрил американските удари в отговор на офанзивите на хусите в Червено море. Той акцентира, че Съединени американски щати не желаят война с Йемен, само че не биха се поколебали да подхващат по-нататъшни дейности в отговор на нападенията на хусите.

" Не сме заинтригувани от война с Йемен. Не сме заинтригувани от какъвто и да било спор с тази страна ", съобщи представителят на Белия дом пред публицисти на борда на президентския аероплан.

" Всичко, което прави президентът, е да се пробва да предотврати всякаква ескалация на спора, в това число и снощните удари ", добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР