Американските консултанти от Black&Veatch изготвят доклад за Топлофикация - София,

...
Американските консултанти от Black&Veatch изготвят доклад за Топлофикация - София,
Коментари Харесай

Планът за "Топлофикация София": 1.6 млрд. лв. и три големи въпросителни

Американските консултанти от Black&Veatch изготвят отчет за " Топлофикация - София ", който би трябвало да очертае опциите за построяването на нови мощности за произвеждане на електрическа и топлинна сила.

Звучи настоящо, нали? Но в действителност е

Цели 18 години по-късно историята се повтаря - същите тези американски консултанти от Black&Veatch още веднъж изготвят разбор за оздравяването на столичното парно. И още веднъж уверенията са, че с вярната инвестиция сдружението ще стартира да печели. Новият им отчет следва да бъде прегледан на утрешното съвещание на Столичния общински съвет, само че по информация на " Капитал " специалистите, а и съветниците не са единомислещи за неговите качества. Критиката е, че се предлага неверна технология, която може да не получи нужните преференциални (рабирай високи) цени, с цел да увеличи приходите на топлофикацията. Спорно е и какво ще се прави с съвсем милиардния дълг към БЕХ. А още по-важното е, че в документите се приказва и за опция новите мощности да бъдат частни, което изцяло трансформира концепцията за общинско парно.

В оповестения на уеб страницата на общината план за решение в четвъртък се предлага кмета Йорданка Фандъкова и шефа на " Топлофикация София " Александър Александров да " подхващат в действителност и правни дейности " за осъществяването му. Финалното решение на общинския съвет във връзка отчета и дали тези опасения въпреки всичко ще бъдат разисквани ще разберем на утрешното съвещание.
Реклама Какво предлага консултантът
Накратко програмата на Black&Veatch изисква инвестиция от най-малко 860 млн. евро, с цел да се изградят нови индустриални мощности и да се модернизира мрежата на столичното парно, което към края на 2020 година е с насъбрана загуба от над 735 млн. лева и повече от 1 милиарда лева отговорности. Идеята е сдружението да стартира да създава повече ток като допълнение към топлинната сила, тъй че да увеличи успеваемостта си. Сега, при 3.5 млн. мВтч топлинна сила софийската топлофикация създава едвам 800 хиляди мВтч електрическа. При всички останали топлофикации в страната съотношението е 1:1.

Това обаче на процедура е аналогично решение, което същите консултанти са разглеждали през 2003 година, а по-късно, в годините планът е бил предлаган и модифициран неведнъж. Последно, в края на 2019 година, Столичният общински съвет взе решение за правенето на разбор на опцията за нови мощности в топлофикация. Той бе показан през ноември предходната година и още веднъж дава същото решение - нови съоръжения за произвеждане на ток, които да усилят приходите и успеваемостта. Разликата по отношение на настоящия план е в нужната инвестиция - единствено 250 млн. евро.

Само за съпоставяне - през 2003 година инвестицията е била оценена на 100 млн. $. А поради това, че през тези близо две десетилетия не е направено нищо, от този момент сдружението е изгубило жестоко 2 милиарда лева и ще продължи да губи.

Сега от Black&Veatch настояват, че в случай че проектът им бъде признат, ще са нужни почти от 6 до 9 месеца за обмисляне и още 30 месеца за строителството. Или до 2025 година би могло новите мощности да се вкарат в употреба. Дотогава обаче сдружението ще продължи да губи - приблизително по 60-80 млн. лева на година (общо към 200 млн. лева.) и да натрупа нови задължения - към 100 млн. лева на година (общо 300 млн. лева.), които не е ясно кой и по какъв начин ще покрие.
Реклама От къде ще дойдат парите
Консултантите оферират за реализирането на плана да се търсят банкови заеми, финансиране от експортни кредитни организации съответно за оборудването, както и европейски грантове.

" За да се обезпечи финансиране на конкурентни цени за тази стратегия, следните две основни дейности би трябвало да се преглеждат като цели ", се споделя в отчета им и се показват съответно разнообразяването на доставките на природен газ, както и сключването на контракт за изкупуване на създадената сила. Първото е реалност и в този момент. Второто обаче е неприемливо от Закона за енергетиката, който изисква цялата създадена електрическа енергия наложително се продава през енергийната борса. А и за разлика от ВЕИ, които имат константни разноски във времето, топлофикацията няма по какъв начин да подписа дълготраен контракт (за над 3 години например) за изкупуване на силата, защото главното й гориво е природен газ, чиято цена е мощно волатилна и не може да се предвижда толкоз отсега нататък. Освен това се заплащат и квоти CO2, чийто цени непрекъснато се повишават. Да не приказваме за разноските за поправки и заплати.

Едновременно с тези условия обаче се планува " Топлофикация-София " да стартира договаряния с БЕХ и " Булгаргаз ", с цел да предоговори съществуващите условия на задълженията, тъй че те да станат подчинени на новия дълг, само че без да има обезпечения по тях. Това обаче съгласно специалисти, с които " Капитал " беседва, е безусловно неизпълнимо изискване най-малкото поради обстоятелството, че дългът (близо 1 милиарда лева.) на топлофикацията е част от активите на БЕХ и като подобен би трябвало да се има поради и позицията на облигационерите на холдинга.

Или в резюме: наподобява прекомерно малко евентуално финансирането на плана да може да се обезпечи без Столичната община да даде съответните гаранции и да поеме целия риск. Само че това все още не е обсъждана алтернатива в локалната власт. А и планът надвишава целия годишен бюджет на общината и даже при единодушие би могло да зародят механически проблеми по гарантирането на подобен дълг.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Икономика 1 Политика 2 Енергетика 3 Транспорт 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Право Реклама Частна или не
Дори и всичко изброено нагоре да бъде преодоляно остава въпросът по какъв начин ще бъде структуриран плана за рационализация и кой ще е притежател на новите уреди.

" Първоначално основание за капиталовата конструкция е дали финансирането ще бъде получено на корпоративно равнище или на равнище план. При финансиране на корпоративно равнище с декаданс, второстепенен източник на погашение ще включва всички активи и действия на Дружеството. От друга страна, при положение на финансиране на равнище план Дружеството ще сътвори средство със особено предопределение, което ще се употребява за договаряне на продажбата на електрическа енергия и заемане против приходите, генерирани от продажбата на електрическа енергия, без да се прибягва до активите на Дружеството при положение на несъблюдение. Финансирането на равнище план предлага отличителната линия на доста минимизиране на риска за " Топлофикация - София " ЕАД, защото кредиторите разчитат извънредно на приходите по плана за обслужване на дълга, без да прибягват до други активи на Дружеството при положение на несъблюдение " се споделя в отчета на Black&Veatch.

Казано по различен метод консултантът предлага да се сътвори ново сдружение със специфична цел (SPV), което да получи финансирането и да извърши плана. То ще оперира новите съоръжения за произвеждане на ток и ще употребява точно тези доходи като гаранция за погасяването на задълженията. Кой обаче ще е притежател на това SPV не е изцяло ясно от текста. От друга страна, в утвърденото от СОС на 22 април тази година съглашение с Американската организация за търговия и развиване (USDTA), на база на което са наети Black&Veatch, се споделя: " Преглед на правната опция всички нови активи, които ще се построяват по Плана, да останат частни, с цел да може сдружението със специфична капиталова цел да събере и обезпечи финансиране и да има опцията да продава електричество и топлинна сила на " Топлофикация София " или на пазара. "

Ако въпреки всичко се има поради, че SPV-то ще бъде благосъстоятелност на " Топлофикация София ", то концепцията за минимизиране на риска мъчно ще се оправдае, така в отчета на Black&Veatch написа, че " въз основа на първичната оценка на обстановката е доста евентуално подобаващата финансова конструкция за финансиране на надграждането да бъде хибридна; това значи, че ще включва част от финансирането на равнище план, дружно с част от финансирането на корпоративно равнище с капацитета на лимитирана гаранция на сдружението майка като функционалност за възстановяване на заема ".
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Именно гаранцията е посочена като " последното основно основание в капиталовата конструкция ". Самата " Топлофикация - София " е в сериозно финансовото и кредиторите биха я разглеждали като кредитополучател без капиталов клас, което лимитира както размера на дълга, по този начин и изискванията (лихвен % и падеж) по него.

Освен това даже да се получат банкируеми контракти за изкупуване на електрическата енергия (РРА) и техният размер да надвишава този на средствата, нужни за обслужването на заемите за осъществяване на проекта и насъбраните отговорности към БЕХ, съгласно консултанта ще е нужна и гаранция на притежателя - Столична община. " При такива условия " Топлофикация - София " ще може да получи достъп до конкурентни цени на дълга, с цел да финансира напълно Плана при доста невисок риск за Общината ", се споделя още в отчета, без обаче да излиза наяве на какво е основан дребния риск.

" Капитал " изпрати въпроси по всички неразбираеми тематики към Black&Veatch и ще разгласява отговорите незабавно щом ги получи.
Каква ще е технологията
В отчета има и още нещо, което повдига подозрения - техническите параметри на самите мощности, които се чака да се изградят. Според оповестените данни в таблиците към отчета могат да се създадат заключения, че новите паро-газови турбини ще са с преди всичко произвеждане на електрическа енергия над топлинната. Работата е там, че с цел да може обещано когенерационно оборудване да получи преференциална цена за тока си, то би трябвало да дава отговор на съответните условия независимо, а не като общ брой от всички съоръжения, които са благосъстоятелност на сдружението. А в съответния случай това наподобява, че не се получава.

От друга страна упоменатите нагоре контракти за наложително изкупуване на силата (PPA) сами по себе си изключват концепцията за преференциална цена на тока, тъй че е допустимо в концепцията на консултанта всичко с технологията да е наред. " Капитал " чака отговори от Black&Veatch и по тази тематика.

Извън това е значимо, че задължението на американските консултанти не завършва с представянето на този отчет, въпреки да наподобява тъкмо по този начин от плана на решение на СОС, което следва да бъде гласувано на 25 ноември. Реално все още са осъществяване задания 2 и 3. Остават още задача №4: Оценка и рекомендации на правната и управническата конструкция, Задача №5: Регулаторен обзор на проекта, Задача №6: Разширена оценка и рекомендации за измервателна инфраструктура, Задача №7: Предварителна оценка на проекта за влияние върху околната среда и обществото, Задача №8: Предварителна оценка на въздействието върху развиването на проекта, Задача №9: Източници на доставки за осъществяване на проекта, Задача №10: Резюме за обществеността и Задача №11: Окончателен отчет.

Така че бъдещето на " Топлофикация София " остава неразбираемо.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР