Американските и европейските държавни облигации поскъпваха в петък заедно на

...
Американските и европейските държавни облигации поскъпваха в петък заедно на
Коментари Харесай

Срив на US банка разтърси финансовия свят

Американските и европейските държавни облигации поскъпваха в петък дружно на фона на общото отвращение на вложителите да рискуват след появяването на информация за проблемите на калифорнийската Silicon Valley Bank (SVB), която е измежду най-големите банки в Съединените щати и най-голямата в Силиконовата котловина.

В същото време целият банков бранш от двете страни на Атлантическия океан е подложен на напън, какъвто не се беше случвал в последните две години, обобщава " Блумбърг ". До обед цената на акциите на всички огромни търговски банки се срина.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати спадна към 13 часа българско време по данни на " Ройтерс " до 3.868% годишно от 3.911% при затварянето на предходната сесия, сходно е ситуацията и с немските облигации - спад до 2.55% от 2.64%, а на английските - до 3.733% от 3.802%.

Само за два дни четирите най-големи американски банки са изгубили 52 милиарда $ на борсата, откакто целият финансов бранш бе разтресен от компликациите на SVB която е обвързана с софтуерния бранш, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В сряда SVB Financial Group - компанията майка на SVB, разгласи незабавната ликвидация на американски държавни облигации и ипотечни облигации на обща стойност 21 милиарда $ от портфейла на банката заради по-голямо от предстоящото приключване на потребителски средства от депозити. SVB загуби 1.8 милиарда $ при незабавната продажба на скъпи бумаги, по отношение на което има намерение да набере средства посредством предложение на акции в размер на 2.25 милиарда $.

Проблемите на Silicon Valley Bank са частично свързани с агресивното стягане на паричната политика от страна на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед), написа The Wall Street Journal. Увеличаването на лихвените проценти води до понижаване на цената на облигациите в портфейлите на банките, само че неосъществените загуби не е наложително да се трансфорат в проблем за финансовите компании. В случая със SVB усложненията породиха, тъй като банката трябваше да продаде тези активи на загуба, с цел да покрие приключването на средства от депозити.

Страховете, че други финансови институции ще се сблъскат с сходни проблеми, доведоха до срив на американските банкови акции в четвъртък, който в петък се придвижи и в Европа.

Акциите на SVB паднаха с 61% по време на търговията. KBW Bank Index, който включва акции на 24 американски банки, се срина с над 7% - най-вече от юни 2020 година.

" На вложителите беше показано доста ясно какво може да направи повишението на лихвените проценти за стопанската система ", сподели Франк Соледер, анализатор в ActivTrades, представен от Bloomberg.

Сигнали за зараждащи проблеми в банковия бранш лимитират способността на Фед да увеличи в допълнение лихвите, споделят специалисти. Според тях същото се отнася и за Европейската централна банка (ЕЦБ), макар че единствено преди броени дни президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сподели, че повишението на лихвите ще продължи и на мартенската среща ще увеличи главния лихвен % с 50 базисни пункта.

Да напомним, че във вторник и сряда пред американските законодатели в двете финансови комисии на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати ръководителят на Фед Джером Пауъл акцентира,  че процесът на повишение на лихвите не е завършил, защото инфлацията остава висока.

" Нарастващите опасения по отношение на финансовите компании могат да слагат под въпрос темповете на повишение на лихвените проценти от централните банки в Съединени американски щати и в Европа ", сподели Кристоф Ригер, анализатор икономист в Commerzbank AG.

Вероятността за повишение на лихвения % от Фед с 50 базисни пункта през март в този момент се прави оценка от пазара на 50%, а не на 75%, както преди новините за проблемите със SVB.

До 14 българско време най-големите европейски банки изгубиха сред 3 и 7 % от цената на акциите си: на френските Societe Generale (-5.01%), на BNP Paribas (-4.12%) на Credit Agricole (3.03%), на немската Deutsche Bank (7.24%), на английската Barclays (-4.95%), на италианските Intesa Sanpaolo (3.77%) и UniCredit (-3.68%) и на швейцарските UBS (-3.43%) и Credit Suisse (-4.05%).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР