Американските граждани трябва веднага да напуснат Беларус заради струпването на

...
Американските граждани трябва веднага да напуснат Беларус заради струпването на
Коментари Харесай

НАТО се готви да създаде четири бойни групи в Югоизточна Европа

Американските жители би трябвало незабавно да изоставен Беларус поради скупчването на съветски войски около границата на Беларус с Украйна.

В Twitter външнополитическото ведомство на Съединени американски щати насочи и предизвестие към американците да не пътуват до Молдова. Като аргументи са посочени обстановката с COVID-19, само че и " необикновените и будещи паника съветски военни дейности към Украйна и нерешеният спор сред сепаратисткия регион на Приднестровието ". Американците, намиращи се в отцепническия регион, са посъветвани неотложно да го изоставен.

Междувременно министрите на защитата на страните от НАТО се чака тази седмица да задействат проект, който може да сътвори четири многонационални бойни групи в Югоизточна Европа в отговор на скупчването на съветски сили по границите на Украйна, съобщи Ройтерс. Агенцията се базира на трима дипломати. Окончателно решение обаче няма да бъде взето тази седмица.

На срещата си в сряда и четвъртък министрите на защитата ще вземат решение дали да се подреди на командващите да сформират проекти за разполагане на бойни групи, всяка с бройка от към 1000 бойци, в България и Румъния, а може би и в Словакия и Унгария. Имайки поради идните срещи и предизвестията на Съединени американски щати за опция от директно съветско навлизане в Украйна, дипломати обявиха пред Ройтерс, че министрите евентуално ще се съгласят като първа стъпка да възложат на военните да предложат обстоен проект за четирите бойни групи.

" Ще има възлагане на задания, които ни разрешават да ескалираме, само че и да деескалираме, в случай че Русия отдръпна войските си ", споделя представен от Ройтерс върховен натовски посланик, наблягайки, че всяка нова бойна група ще е в допълнение към препоръчаните наскоро от Англия, Съединени американски щати и други страни кораби и самолети за подсилване на източния фланг на алианса. Украйна не е членка на НАТО и алиансът няма по контракт обвързване да я пази, отбелязва Ройтерс. Подкрепленията в региона на Черно море ще покажат решимостта на алианса в този значим стратегически регион и в страни като Унгария и Словакия, които граничат с Украйна.

Тази седмица обаче няма да се взимат дефинитивни решения. Това ще стане по-късно, въпреки че и Франция, и България предложиха да управляват батальонни бойни групи, надлежно в Румъния и България, отбелязва Ройтерс.

Според дипломатическите източници, на които се базира Ройтерс, Унгария и Словакия имат запаси към сходни дейности, не желаят да предизвикат Русия, по тази причина може би при образуването на такива групи в Югоизточна Европа няма да бъде непосредствено заимствуван моделът на силите на НАТО в балтийските страни и Полша, ситуирани там след анексирането на Крим през 2014 година Вместо това НАТО може да обмисли основаването на многонационална мощ, ръководена от Франция в Румъния, която да координира учения на съдружниците в Източна Европа и да разреши войски да влизат и излизат от региона, без да са ситуирани там непрекъснато.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР