Американски учени заявиха, че прекаляване със съня особено за хората

...
Американски учени заявиха, че прекаляване със съня особено за хората
Коментари Харесай

Прекаляването със съня също е опасно

Американски учени обявиха, че невъздържание със съня изключително за хората в междинна възраст е също толкоз нездравословно, колкото и безсънието. Според изследването многото сън също вреди на мозъка.

В проучването са взели участие близо 9000 души, а резултатите от него са посочили, че хората на възраст сред 50 и 64 години, които спят повече от седем часа в денонощието, имат проблеми с паметта и решителността.

Вредата от безсънието е потвърдена от дълго време, само че след последното изследване на откривателите от университета Уоруик се стига до извода, че и в случай че спим прекомерно дълго, също ще си създадем здравословни проблеми.

Според лекар Мишел Милър количеството сън, от което един човек се нуждае, с цел да възвърне пълноценно силите си, се трансформира с възрастта и се отразява на тялото и мозъка.

 Сън

За хората, които спят повече от 9 часа на нощ, съществува 50% по–голям риск да развият диабет за разлика от хората, които спят към 7 часа през нощта.

Един от създателите на американското проучване – професор Франческо Капучио, декларира че набирането на задоволително количество сън при хората в зрелост предотвратява загубата на паметта и деменцията.

" Сънят е значим за положителното физическо и психическо здраве. Оптимизирането на съня в преклонна възраст оказва помощ за закъснение на отслабването на мозъчната функционалност с възрастта или може да забави и предотврати бързото намаляване, което води до деменция " – съобщи професор Капучио.

 Продължителност на Съня

За хората на междинна възраст, нужната доза сън е сред шест и осем часа в денонощието. Резултати от предходни проучвания също демонстрират, че до осем часа сън са нужни на един човешки организъм, с цел да си отпочине пълноценно.

Когато спим толкоз, колкото ни е належащо, физическото здраве очевидно се усъвършенства, като се понижава риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови болести и инсулт.

Предишно проучване сподели, че набирането на задоволително сън е от значително значение, тъй като мозъкът се почиства до момента в който тялото спи, като се освобождават нездравословни отрови, насъбрани в течение на деня.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР