Американски учени твърдят, че с помощта на създаден от тях

...
Американски учени твърдят, че с помощта на създаден от тях
Коментари Харесай

Учени: Нови капки за нос предпазват от коронавирус?

Американски учени настояват, че благодарение на основан от тях спрей за нос човек може да се защищити от зараза с ковид. Първите резултати от техните изследвания бяха към този момент оповестени.

Учени от " UC San Francisco " разгласиха своe проучване в научната платформа bioRxiv, отдадено на основан от тях специфичен спрей за нос. Те са уверени, че с негова помощ човек може да се защищити от рисковия ковид.

Назовахме новия медикамент " AeroNabs ", споделя биохимикът Питър Уолтър, който е немец по рождение. В неговата лаборатория в Щатите е бил създаден въпросният препарат.

Целта е вирусът да се нападна още в носната празнина

Пред АРД професорът изяснява следното: „ Името породи заради това, че превърнахме избрани молекули в аерозол и успяхме след това да произведем от тях аерозолни изпарения. Вдиша ли ги човек, те попадат надълбоко в белия дроб, където могат да нападат вируса, още преди той да е проникнал в клетките на организма.

Американският академик, чиято кандидатура за Нобелова премия по медицина е била обсъждана към този момент на няколко пъти, се надява, че този препарат може да обезпечава 24-часова отбрана от зараза с ковид.

Екипът към него е създал в лабораторни условия изкуствени протеинови молекули, сходни с така наречен нано тела. Те са способни да заблудят патогените, причиняващи разнообразни заболявания. Идеята на учените е следната: молекулите да се прикрепят към короновидната форма на рисковия вирус и по този метод да го обезвредят. „ Молекулите разполагат със свързочни сегменти, с които могат да се прилепят към вируса ", изяснява Уолтър. Стане ли това, те към този момент не се отделят от него и изцяло го деактивират.

Какъв е механизмът на отбраната

За да онагледи този механизъм, Уолтър разказва пътя на инфекцията: вирусът навлиза през носната празнина в организма. Там той нападна човешките кафези и след това прониква дълбоко в белия дроб, където се развъжда. „ Ако успеем да задържим вируса в носната празнина, създадените от нас AeroNabs ще свършат добра работа ", споделя професорът.

Друг плюс е, че въпросното вещество може елементарно да се създаде в огромни количества, и че производството му е сходно с това на инсулина. Ако успеваемостта му бъде потвърдена в клиничните проучвания, които предстоят, то може да се появи на пазара още идните месеци. Професор Уолтър споделя, че екипът му към този момент води диалози с производители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР