Американски учени разработиха съединение, което може да се превърне в

...
Американски учени разработиха съединение, което може да се превърне в
Коментари Харесай

Антибиотик, който убива всички бактерии - изглежда скоро ще е реалност

Американски учени създадоха съединяване, което може да се трансформира в неповторим препарат от ново потомство, в положение да победи и най-устойчивите към антибиотик бактерии. Резултатите от проучването са оповестени в списание Cell, написа БГНЕС.
През последните 30 години на пазара не се е появявал нито един нов препарат, кадърен да унищожава грам-отрицателните бактерии. Основната им разлика от грам-положителните е външната защитна обвивка, която ги защищава от множеството антибиотици.
Учени от Университета в Принстън са създали съединението SCH-79797, което има двойни свойства – то може по едно и също време да проникне през стените на бактерията и да унищожи фолиевата киселина в клетките им. Основното преимущество е, че бактериите не могат да изградят устойчивост по отношение на него.
Ръководителят на плана проф. Земер Гитай съпоставя SCH-79797 с " отровна стрела " – композиция от два типа оръжие – отрова и острие. Оръжие, което нападна по едно и също време от вътрешната страна и извън, може да унищожи и най-силния съперник – от необятно публикуваната ешерихиа коли до мощните стафилококи и гонококи, устойчиви към всички известни досега антибиотици.
Това е първият антибиотик, който работи безотказно и на грам-положителните, и на грам-отрицателните бактерии, а екипът се надява това да докара скоро до появяването на нов вид антибиотици.
Основният проблем при антибиотиците е, че бактериите бързо развиват устойчивост към тях. Авторите означават, че не се следи развиване на устойчивост към новото съединяване. Според тях, това наподобява като фантазия - антибиотик, който е ефикасен против патогени, не основава устойчивост и е безвреден за хората.
Учените са нарекли съединението " ирезистин ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР