Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа към 2100 г.,предаде

...
Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа към 2100 г.,предаде
Коментари Харесай

Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа към 2100 година

Американски учени предвидиха настъпване на климатична злополука към 2100 година,предаде БНР. В проучването е преценено въздействието от повишението на средногодишните температури върху изискванията за живот на нашата планета. Разгледани са три вероятни сюжета.

В първия сюжет, считан за „опасен“, покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса ще провокира увеличение на броя и силата на ураганите и наводненията, както и по-честа суша.

При втория сюжет – в случай че температурите се повишат до 5, ще се стигне до цялостно разрушение на ледената завивка в Западна Антарктида и заличаване на дъждовните екваториални гори в Амазония. Горещините и гладът ще обиден над 7 милиарда души.

„ Свръхкатастрофалният“ сюжет планува средногодишните температури да се повишат с над 5 градуса. При него обаче учените не могат да дадат оценка за следствията. Известно е, че следователно човечеството ще се сблъска с изострен дефицит на съществени запаси и по-специално – на прясна вода.

През последните 200 години вследствие на човешката активност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това докара до увеличение на наличието на въглероден газ в атмосферата и провокира повишаване на междинната световна температура на въздуха с 1 градус.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР