Американски учени изобретиха безопасно течно гориво, което не може да

...
Американски учени изобретиха безопасно течно гориво, което не може да
Коментари Харесай

Учени изобретиха безопасно течно гориво, което не може да предизвика пожар

Американски учени изобретиха " безвредно " течно гориво, което не може да провокира пожар от инцидентна искра по време на превозването или съхранението му, заяви в. " Индипендънт " на уеб страницата си.
 
Обикновено при сходен пожар гори не самата течност, а летливите молекули над нея, които се възпламеняват при контакт на О2 и пламък. 

Иновативното гориво се нуждае от електричество, с цел да се възпламени, и не се възпламенява елементарно от искра или пламъче, демонстрират проучванията, оповестени в " Списание на Американското сдружение на химиците ". 

" Ако хвърлите съчка кибрит в локва с бензин на земята, парите са тези, които горят... Ако можете да контролирате изпаренията, можете да контролирате дали бензинът гори ", изяснява съавторът на проучването Притвиш Бисвас от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Учените трансформират химическата формула на състава на горивото - тип йонна течност, като заменят хлора в нея с перхлорат. Те са опитали, като са доближавали запалка до нея и по този начин открили, че не гори. 

" Температурата на пламъчето от елементарната запалка не е задоволително висока, с цел да се възпламени ", споделя Юджи Уанг, различен създател на проучването.

Но когато учените приложили електричество към течността и по-късно доближили към нея огънче от запалка, открили, че горивото се възпламенява, написа Българска телеграфна агенция. " Щом изключихме тока, пламъкът изчезна и ние успяхме да повторим този развой още веднъж и още веднъж  - прилагаме напрежение, виждаме пушек, възпламеняваме дима, тъй че той да изгори, след което го изключваме ", изясни доктор Уанг.

Една от главните характерности на горивото е, че то е предпазено от инцидентни, непреднамерени пожари, споделиха учените.

Преди горивото да бъде пуснато на пазара, е належащо да бъде тествана успеваемостта му с разнообразни типове мотори. Според учените то може да се употребява като смес към нормално гориво, само че би трябвало да бъде открит процентът, при който остава невъзпламенимо. Обезопасеното гориво ще бъде по-скъпо, в случай че не бъде открит метод съставените елементи да бъдат създавани в огромно количество.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР