Американски учени анализирали 6000 хита и установили, че най-популярните песни

...
Американски учени анализирали 6000 хита и установили, че най-популярните песни
Коментари Харесай

Как се промениха песните през последните десетилетия?

Американски учени анализирали 6000 шлагера и открили, че най-популярните песни са станали по-гневни и по-тъжни през последните десетилетия, написа в. " Метро ".

 
Изследването било извършено от екип на мичиганския Технологичен университет. Били оценени шлагерите, попаднали в класациите топ 100 на сп. " Билборд " за интервала от 50-те години на предишния век до 2016 година  Резултатите демонстрират, че в текстовете тъгата е станала по-отчетлива , до момента в който стиховете, свързани с насладата от живота, несъмнено липсват в по-нови времена.

 
Промяната на възприятията в песните не отразява обезателно настроенията на музикантите и текстописците. Те по-скоро се стараят да се нагаждат към усетите на публиката, която купува повече шлагери с препратки към гнева и тъгата, изясни ръководителят на изследването Лиор Шамир .  Оказва се, че шлагерите, издадени през 50-те години на предишния век , са били с минимум гняв. Тя е достигнала своя пик в попмузиката през 2015 година.

 
Чувствата на горест , омерзение и боязън също са станали повече с течение на времето, само че те са по-малко отчетливи, спрямо надигането на яростта.  Отвращението в текстовете постепенно се е покачвало, само че е било по-малко осезаемо при започване на 80-те и по-видимо в средата на 90-те години на предишния век.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР