Американски учени анализирали 6000 хита и установили, че най-популярните песни

...
Американски учени анализирали 6000 хита и установили, че най-популярните песни
Коментари Харесай

Поп песните са станали по-гневни и по-тъжни през последните десетилетия

Американски учени анализирали 6000 шлагера и открили, че най-популярните песни са станали по-гневни и по-тъжни през последните десетилетия, написа в. "Метро ".

Изследването било извършено от екип на мичиганския Технологичен университет. Били оценени шлагерите, попаднали в класациите топ 100 на сп. "Билборд " за интервала от 50-те години на предишния век до 2016 година В текстовете тъгата ставала все по-отчетлива, до момента в който стиховете, свързани с насладата от живота, несъмнено липсвали в по-нови времена.

Според ръководителя на изследването Лиор Шамир, смяната на възприятията в песните не отразява обезателно настроенията на музикантите и текстописците. Те по-скоро се стараят да се нагаждат към усетите на публиката, която купува повече шлагери с препратки към гнева и тъгата.

Оказало се, че шлагерите, издадени през 50-те години на предишния век, били с минимум гняв. Тя достигнала своя пик в попмузиката през 2015 година.

Чувствата на горест, омерзение и боязън също нараствали във времето, само че те били по-малко отчетливи, спрямо надигането на яростта. Отвращението в текстовете постепенно се покачвало, само че било по-малко осезаемо при започване на 80-те и по-видимо в средата на 90-те години на предишния век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР