Американски специалисти от Харвардския университет прогнозират, че в следващите 100

...
Американски специалисти от Харвардския университет прогнозират, че в следващите 100
Коментари Харесай

Учени прогнозират смъртоносно слънчево изригване

Американски експерти от Харвардския университет предвиждат, че в идващите 100 години ще има мощно слънчево изригване, което ще докара до спиране на електричеството по света, както и на работата на информационните спътници и на връзката с интернет, заяви Лента, представена от Българска телеграфна агенция.

В резултат на това може да има и човешки жертви. Учените проучиха информацията от отминали слънчеви изригвания. Те оцениха вероятността от суперизригване, което ще усили яркостта на Слънцето с 30% и ще повреди озоновия пласт на Земята.

Слънчева стихия през 1859 година, известна като "Събитието на Керингтън ", води до срив в телеграфната мрежа в Европа и Съединени американски щати, както и до ярки северни сияния по ниските ширини.

Според специалистите е огромна вероятността сходно изригване да се случи до края на XXI век. В резултат на него ще излязат от строй спътниците в орбита към Земята, пасажерите в самолетите ще бъдат изложени на висока радиация и ще бъде нарушена работата на енергийните и охладителните системи в атомните електроцентрали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР