Американски съдия отказа да позволи на Министерството на правосъдието незабавно

...
Американски съдия отказа да позволи на Министерството на правосъдието незабавно
Коментари Харесай

Федерален съдия отсъди в полза на Тръмп и блокира прегледа на иззети от неговото имение документи

Американски арбитър отхвърли да разреши на Министерството на правораздаването неотложно да възобнови прегледа на класифицирани документи, конфискувани от ФБР от имението на Доналд Тръмп във Флорида в настоящо наказателно следствие, заставайки на страната на някогашния президент, съобщи Ройтерс.

Федералният арбитър Айлийн Кенън също по този начин назначи старши областен арбитър Реймънд Дири като трета страна, която да прегледа конфискуваните от ФБР документи за материали, които биха могли да бъдат привилегировани и надлежно недостъпни за федералните следователи.

Министерството на правораздаването даде обещание да отнесе случая до апелативен съд, в случай че Кенън се произнесе срещу настояването им. Те също по този начин се пробваха да блокират самостоятелния съдия, Дири, от инспекцията на към 100 класифицирани документа, измежду общо 11 000 документа, конфискувани по претърсването от 8 август.

„ Съдът не намира за подходящо да одобри заключенията на държавното управление по тези значими и противоречиви въпроси без спомагателен обзор от неутрална трета страна по интензивен и проведен метод “, отсъди Кенън в четвъртък.

Кенън беше назначена на поста си от Тръмп през 2020 година

Говорител на Министерството на правораздаването и юристите на Тръмп не са дали отговор неотложно на настояванията на Ройтерс за коментар.

Решението на Кенън в допълнение усложнява следствието на Министерството на правораздаването. Специалният основен обзор би могъл да блокира достъпа на прокурорите до документите, до момента в който те правят оценка опцията за покачване на наказателни обвинявания.

В четвъртък Кенън сподели, че ще инструктира Дири първо да даде приоритет на прегледа на класифицираните записи. Тя също по този начин го разпореди да завърши прегледа на всички конфискувани материали до 30 ноември.

Министерството на правораздаването проверява Тръмп за опазване на държавни документи – някои обозначени като класифицирани, в това число „ строго секретни “, в неговото имение Мар-а-Лаго във Флорида, след края на неговия президентски мандат през януари 2021 година

Случаят с класифицираните документи съставлява единствено едно от няколкото федерални и щатски следствия, пред които е изправен Тръмп, който обмисля още веднъж да се кандидатира за президент през 2024 година

На 8 септември Министерството на правораздаването изиска от съдията да анулира отчасти предходното си ограничаване, забраняващо на следователи да преглеждат всички документи, конфискувани предишния месец от Мар-а-Лаго, с цел да могат най-малко да продължат да ревизират тези, които са маркирани като класифицирани.

От министерството също по този начин желаеха от съдията да изключи тези класифицирани записи от обсега на специфичния магистърски обзор, като дадоха обещание да апелират пред основания в Атланта 11-ти областен апелативен съд на Съединени американски щати, в случай че настояването им бъде отхвърлено.

Адвокатите на Тръмп се опълчиха и на двете претенции, като обявиха пред съдията в понеделник, че оспорват изказванието на държавното управление, че всички записи са класифицирани.

Адвокатите на Тръмп оспориха у изказванието на министерството, че въпросните към 100 документа в действителност са класифицирани, и подсетиха на Кенън, че президентът нормално има необятни пълномощия да разсекретява записи. Те не намекнаха, че Тръмп е разсекретил документите, изказване, което той направи в обществените медии, само че не и в правосъдните документи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР