Американски лунен апарат, дело на базираната в Тексас частна компания

...
Американски лунен апарат, дело на базираната в Тексас частна компания
Коментари Харесай

Американски частен апарат беше успешно изстрелян към Луната

Американски лунен уред, дело на основаната в Тексас частна компания " Интюитив машинс ", беше изстрелян тази заран с ракета " Фалкон 9 " на " Спейс Екс " от галактическия център " Кенеди " на НАСА в щата Флорида, предадоха информационните организации.

На модула " Нова-Си " (Nova-C) се разпореждат очаквания да реализира първото кацане на галактически уред на Съединени американски щати на Луната след края на програмата " Аполо " преди повече от 50 години. Това ще е и лунен дебют за уред на частна компания.

На живо НАСА и " Спейс Екс " демонстрираха по-рано тази заран старта на двустепенната ракета.

Началото на задачата, която в началото беше планувана за сряда, 14 февруари, беше отсрочено с 24 часа поради проблеми с температурите на течния метан, употребен в задвижването на спускаемия модул. От " Спейс Екс " оповестиха, че казусът е бил позволен.

Спускаемият уред " Нова-Си " е планувано да кацне на Луната на 22 февруари. Той транспортира научни принадлежности на НАСА, която подписа контракт с " Интюитив машинс ".

Инструментите имат за цел да обезпечат по-добро схващане на лунната среда, с цел да оказват помощ на американската галактическа организация да се приготви за завръщането на астронавти на естествения сателит на Земята, което възнамерява с програмата си " Артемис " ( " Артемида " ).

" Нова-Си " беше изстрелян месец откакто различен американски галактически уред - " Перигрин " (Peregrine), не съумя да се кацне. Неуспехът на задачата на американската галактическа компания " Астроботик " беше третият, в който частна компания не съумява да се прилуни.

Преди това спускаемият уред " Берешит " (Beresheet) на израелска компания се разруши по време на втурване през 2019 година, а японският модул " Хакуто -Ар Ем1 " (Hakuto-R M1) беше погубен при опит за кацане през април предходната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР