Американски журналист и учен поема на околосветско пътешествие в търсене

...
Американски журналист и учен поема на околосветско пътешествие в търсене
Коментари Харесай

Немислимото – най-необикновените умове на планетата разкриват тайните си

Американски публицист и академик поема на околосветско странствуване в търсене на най-неповторимите мозъци.
Един от огромните загадки на човешкото тяло остава функционалността на мозъка. Приемаме за даденост, че можем да помним, да усещаме страсти, да се ориентираме, да разбираме света към себе си – само че какви ли биха станали животите ни, в случай че тези качества се трансформират или даже изчезнат?
Американският академик и публицист Хелън Томсън взема решение да предприеме извънредно околосветско странствуване, с цел да се срещне с някои от най-любопитните мозъци и посредством техните персонални истории да илюстрира достиженията на трийсетгодишната гражданска война в невронауката.
„ Немислимото ” е плод на нейния съвсем двегодишен труд, в който намират място девет невероятни, само че същински ориси, които звучат като измислени – като тази за телевизионния продуцент, който в никакъв случай не не помни и ден от живота си, или тази на жена, която непрекъснато се губи – даже в личния си дом.
Томсън прекарва известно време във Англия, разговаряйки с учителка, която има възприятието, че спомените ѝ не са нейни, и със фамилията на някогашен пандизчия, чиято персона се е трансформирала ненадейно. След това лети до Европа и Близкия изток, с цел да се срещне с мъж, който се трансформира в тигър, с жена, която живее с непрекъснати халюцинации, и с млад публицист, който вижда цветове, несъществуващи в действителния живот. А най-после се среща с Греъм, мъжът, който в продължение на три години считал, че е мъртъв.
Поставяйки живота на всеки от тях паралелно с другите, Томсън съумява да сътвори картина на метода, по който работи човешкият мозък. Чрез техните истории се разкрива загадъчният път, по който мозъкът може да образува живота ни по непредвидени – и в някои случаи прелестни и тревожни – способи.
„ Немислимото ” е връщането на науката към човешкото, към историите на хората, които живеят по друг от останалите метод, а не са просто анонимни пациенти в правдиво, само че скучно научно проучване.
И не по-малко значимо, тази книга ни учи по какъв начин от тези невероятни мозъци можем да научим ред потребни умения: по какъв начин да сътворяваме устойчиви мемоари, по какъв начин да вземаме по-добри решения, по какъв начин да се ориентираме постоянно даже на непознато място, по какъв начин да виждаме повече от действителността към себе си и даже по какъв начин да се убедим, че живеем същински. И най-много – по какъв начин да мислим немислимото!
„ В началото на пътешествието си се питах дали ще съм в състоя¬ние да проумея неповторимите срещи на тези хора със света. Онова, което открих, бе, че поставяйки живота на всеки от тях паралелно с други¬те, можех да основа картина на метода, по който работи мозъкът във всички нас. Чрез техните истории разкрих загадъчния път, по който мозъкът може да образува живота ни по непредвидени способи. ”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР