Американски изследователи са направили първата в света операция не човешки

...
Американски изследователи са направили първата в света операция не човешки
Коментари Харесай

Първата операция на човешки геном

Американски откриватели са създали първата в света интервенция не човешки геном, а това дава вяра за изцеление на генетичните болести в бъдеще.

Не е тъкмо интервенция в елементарния смисъл – геномът се намира във всяка клетка на тялото, тъй че скалпели и триони няма да свършат работа. Но методът, по който геномът е манипулиран, наподобява на обичайните хирургически техники.

Учени са успявали да манипулират гени и преди, само че единствено в едно измерение. Сега е основана нова техника, при която се трансформира триизмерната подредбата на гените в клетката. По този метод могат да бъдат сменяни цели ДНК шаблони.

В иследването, оповестено в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, се изяснява, че геномът е прегънат по разнообразни способи, с цел да може да се побере в клетката. Има ДНК поредност, която алармира на дългите поредици ДНК да се нагъват, споделя Ерез Либерман Ейдън (Erez Lieberman Aiden) – шеф на Центъра за геномна архитектура в медицинския лицей Бейлър (САЩ).

Крайната форма на генома дефинира каква функционалност ще прави – костни, кръвни и мозъчни кафези – всички те извършват разнообразни задания, според по какъв начин е спретнат геномът.

С смяната на нагъванията, учените могат да трансформират дейните гени в клетките – освен да ги включват и изключват, което беше допустимо и преди, само че и да трансформират функционалността на генома.

Ейдън споделя за Time:

„ Представете си нещо като оригами. Започвате с равен лист хартия, само че дали ще го извършите на шапка или на аероплан, зависи от прегъванията. Функцията му, била тя шапка или аероплан, също зависи от прегъванията. “

Новият способ ще извърви дълъг път, до момента в който стартира да се употребява в медицината, само че има опцията да стане значимо средство за битка с генетичните болести. Ейдън изяснява, че генетичните проблеми могат да се развият по няколко метода, някои от които са свързани с нагъването на генома. Решаването на тези проблеми ще става посредством манипулиране на формата и шаблоните на засегнатите гени.

Independent

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР