Американски биолози доказаха, че преливането на кръв от донор може

...
Американски биолози доказаха, че преливането на кръв от донор може
Коментари Харесай

Учени откриха нов начин за лечение на инсулт

Американски биолози потвърдиха, че преливането на кръв от донор може да стане дейно средство за лекуване на последствията от . Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Nature Communications ”.
Инсултът е една от главните аргументи за смъртността в света. Нарушеното кръвообращение в основния мозък провокира комплицирани прогресиращи и систематични увреждания, свързани с реакцията на динамично нарушаване на кръвно-мозъчната преграда, което не може да бъде лекувано с лекарства, съобщи БГНЕС.
Съвременните способи на лекуване на изострен инсулт могат да бъдат прилагани само доста скоро след самото събитие, защото всяка минута след инсулта усилва риска от развиване на инфаркт – мозъчна гибел вследствие незадоволително кръвоснабдяване.
 Разширяването на тропическите зони - последица от климатичните промени Разширяването на тропическите зони - последица от климатичните промени
Тропическите зони на Земята се уголемяват по посока на полюсите. Това е обвързвано с процесите в океаните, породени от антропогенните из...
Учени от университета в Западна Вирджиния потвърдиха по пробен път, че преливането на кръв от донори понижава тази систематична реакция.
Това е допустимо, с помощта на пониженото равнище на протеина MMP-9, който провокира нарушаване на кръвно-мозъчната преграда, деградация на извънклетъчната матрица и еволюцията на церебралната исхемия, с която са свързани доста последици от инсулта.
Авторите на проучването са открили, че при навреме използване на терапия с преливане на кръв – сред 6 и 7 часа след инсулта, размерът не инфарктите понижава. Експериментът с мишки посочил, че след кръвопреливането е намаляло равнището на MMP-9, на протеините и имунните кафези, свързани с възпалението.
Учените считат, че резултатите от проучването ще разреши да бъде създаден нов способ за лекуване на пациенти, прекарали инсулт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР