Американската военна агенцията за напреднали отбранителни изследвания (Defense Advanced Research

...
Американската военна агенцията за напреднали отбранителни изследвания (Defense Advanced Research
Коментари Харесай

Мозъчен имплант ще лекува паметта

Американската военна организацията за напреднали отбранителни проучвания (Defense Advanced Research Projects Agency) известна още като DARPA създава неповторим мозъчен имплант, който ще може да се употребява за лекуването на нарушаванията на паметта. Това ще стане посредством потреблението на невронна стимулация.

DARPA, която е известна с новаторските си технологии в жанр Терминатор, се намира в развой на търсене на сътрудници, с които ще може да осъществя амбициозния план за възобновяване на паметта RAM – Restorting Active Memory.

Целта на плана RAM ще бъде основаването на мозъчен имплант, която ще подтиква невроните в човешкия мозък, по метод, който ще докара до намаляването или даже цялостното възобновяване на паметта при хора, претърпели мозъчна контузия.

 Вълни в Мозъка

Развитието на този план е предпочитан за американските военни. Причината за това е, че по данни на държавното управление на Съединени американски щати за интервала от 2000 до 2012 година близо 250 000 американски военнослужещи са получили разнообразни мозъчни контузии.

Тези контузии нормално имат дълготраен резултат върху потърпевшите. Те могат да доведат до нарушавания в краткотрайната памет, както и загуба на мемоари, образувани преди приемането на контузията, т.е. по този начин наречената амнезия.

DARPA от години се занимава с разбор на невронните сигнали и търсене на ефикасни способи да стимулация на невроните, които могат да доведат до възобновяване на паметта на хора, претърпели мозъчни контузии.

 Лаборатория

Целта, която организацията преследва, е основаването на имплант, който посредством надълбоко невронно стимулиране да докара до отчасти и/или цялостно възобновяване на паметта и изцеление на тези разстройства.

Имплантът, която DARPA създава, ще бъде подложен в мозъка на пациентите. От там той ще изпраща електрически заряди с друг интензитет към разнообразни мозъчни центрове. Подобен имплант към този момент сполучливо се ползва при пациенти, страдащи от епилепсия или болест на Паркинсон.

Но възобновяване на дейната памет след прекарани мозъчни контузии, няма да е единственото приложение на разработвания имплант. Устройството може да бъди употребявано за стимулиране и на други области на мозъка.

 Човешки Мозък

Допълнителната стимулация на избрани зони може да докара до по-бързото образуване на избрани привички при бойците, до изостряне на рефлексите, както и до по-ефикасен надзор върху страстите.

Проектът RAM на организацията ще включва и създаването на комплицирани модели мемоари, както и разглеждане на поведенческите и невробиологичните разлики при работата на паметта по натурален път и в съпоставяне със съдействието на импланта.

При създаването на мозъчния имплант ще бъде употребен имплантът на световноизвестната компания Medtronic. Името на компанията нашумя след създаването на имплант за дълбочинна мозъчна стимулация, която даде извънредно добър резултат при премахване на следствията при пациенти, диагностицирани с заболяването на Паркинсон.

Новината, че DARPA създава мозъчен имплант за военни цели, беше посрещната с спорни усеща от обществеността. Според редица съперници на военната промишленост мозъчни стимулации върху бойци, за управление на страстите, може да бъде опит с непредвидими последици.

От друга страна имплантът може да бъде извънредно потребен от здравна позиция при лекуването на заболяването на Алцхаймер.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР