Американската ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще работи само в

...
Американската ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще работи само в
Коментари Харесай

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

Американската Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ ще работи единствено в дните, когато борсовата цена на тока надвишава разноските за производството му. Това разгласи изпълнителният шеф на централата Васил Щонов.
Вчера изтече договорът на ТЕЦ-а за изкупуване на електрическа енергия на закрепени цени, след което той ще би трябвало да продава на свободния пазар, където в последно време цените са стабилно по-ниски, в сравнение с себестойността на производството на въглищните централи.
" Тези дни се обрисуват като време, в което няма да има търсене на нашата по-скъпа електрическа сила. Ще би трябвало да спрем и блока, който сега работи. Когато се появят положителни цени, ще пуснем още веднъж централата “, изясни Щонов.
По неговите думи себестойността на създадената от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “ електрическа енергия е 125 евро (245 лева.) на MWh. Справка с данните на Българската енергийна борса демонстрират, че междинната цена на пазарен сегмент „ Ден напред “ през днешния ден е била 157,42 лева на MWh, а на сегмент „ В рамките на деня “ – 167,14 лева на MWh.
" Когато цените са по-ниски от нашите разноски няма да работим “, споделя Щонов.
Той има „ положителни упования “ за представянето на ТЕЦ-а на свободния пазар по няколко аргументи. На първо място, нашите разноски са по-ниски от тези на другите централи, както във връзка с променливи, по този начин и във връзка с общи разноски, които включват и закрепените разноски за хора и поддръжка. " Себестойността на нашата електрическа сила е с 10 – 25 лв. на MWh по-ниска от тази на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ и на Топлоелектрическа централа AES Гълъбово. Централата ни е най-ефективната в комплекса „ Марица изток “, безапелационен е той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР