Американската търговска камара в България проведе конференция на тема България

...
Американската търговска камара в България проведе конференция на тема България
Коментари Харесай

Американската камара е за по-категорична политическа воля за еврото у нас

Американската комерсиална камара в България организира конференция на тематика " България в Еврозоната - какво следва за бизнеса " в " Гранд Хотел Милениум София ". Съобщение за форума беше публикувано от трансатлантическата комерсиална организация

" Бизнесът, измежду които са и всички наши членове, чака всяко едно държавно управление и политическата класа у нас да осъществят поетапна, поредна и задълбочаваща се интеграция на България в Европейския съюз. На този стадий това включва въвеждането на единната европейска валута у нас и приемането на страната ни в Шенгенското пространство. Само по този начин можем да сме изцяло интегрирани в Съюза, в т.ч и стопански. България може да е пълностоен член на Европейски Съюз единствено в случай че е част от процесите и от дневния ред на Европа ", Иван Михайлов , основен изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в България.

" България е част от Европейския съюз от 2007 година Благодарение на външно-икономическите си връзки и бизнес капацитет, страната ни е част от Трансатлантическа стопанска система сред Европейски Съюз и Съединени американски щати - най-голямото икономическо пространоство в света, което генерира 1/3 от международния Брутният вътрешен продукт. Интеграцията ни в Европейски Съюз и икономическата ни непосредственост със Съединени американски щати не престават да ни носят основни изгоди , а България би трябвало да търси още и нови конкурентни преимущества в избрани браншове и сред избрани компании от двете страни на Атлантика. Резултатите, които България реализира в оборота на артикули и услуги от и към Съединени американски щати за 2022 година са впечатляващи. България изнася за Съединени американски щати артикули на стойност от 1,2 милиарда щ.д. и услуги за 0.4 милиарда. Това са постоянни стойности на двата знака, като във връзка с стоките е връх ", показват от Американската комерсиална камара в България.
 Радев поучава партиите: Да си вземат поука от предходните наддавания и да не чакат <a href=рулетката " >
Радев поучава партиите: Да си вземат поука от предходните наддавания и да не чакат рулетката

От политиците зависи влизането в еврозоната и Шенген

" Делът на България във вноса за Америка е 2.5% от общия импорт, а когато се приспадне вътре-общностния експорт на Европейски Съюз за Съединени американски щати - делът на страната ни нараства до 7.3%. Това е единствено един от образците за изгодите от глобализацията и да е част от Единния пазар. А какво можем да реализираме с въвеждане на еврото ", запита Иван Михайлов.

" Въвеждането на еврото ще благоприятства бизнеса посредством стимулиране на вложенията и ще задълбочи интеграционните процеси в общия европейски пазар, финансовите и финансовите пазари. Ще докара също до институционално доближаване с развитите страни от Европейски Съюз, изключително що се касае до качеството на институциите в България. В случая на нашата страна самата цел за приемане на еврото беше и към момента е катализатор на редица промени и вложения. Без нея тези основни промени надали ще се случат или най-малко надали ще се случат в такива къси периоди ", съобщи от своя страна заместник-министърът на финансите Методи Методиев . Той добави, че служебното държавно управление продължава работата по подготовката на страната ни за участие с ускорени темпове. Методиев сподели още, че Министерският съвет приготвя нужните законопроекти, само че крайните решения са в ръцете на Народното събрание.

Според Иван Михайлов както всяка страна и България се нуждае от свежи вложения, нововъведения и образовано население. " Тези вложения могат да дойдат както извън, по този начин и да се генерират от работещи у нас компании. Но обликът на страната ни се дефинира от процесите, които текат у нас и от числата, които демонстрираме пред света - и дебата за приемането на еврото е част от този облик. Нещо повече - бизнесът към този момент има чувството, че цената на техните компании понижава от прекалено дългото стоене в Чакалнята на Еврозоната и при наличната политическа рецесия. Нужни са решения и безапелационна политическа воля , с цел да може страната ни да стане по-активна при взимането на решения в Европейски Съюз, да поддържа равнищата на обществен дълг и инфлация в сходство с Маастрихтските критерии, както и развива устойчива бизнес среда и инвестициониен климат, в които върховенството на закона и образованието са цели ", изясни той.
 Половин милион подписа против еврото, референдумът ще е есента
Половин милион подписа против еврото, референдумът ще е есента

Костадин Костадинов желае референдумът да се организира наесен

Изпълнителният шеф на Американската комерсиална камара в Хърватия Андреа Доко Желюшич показа: " Опитът на Хърватия е значим урок за другите страни-членки на Европейски Съюз, които ще одобряват еврото. Защото той удостоверява обстоятелството, че икономическите разноски, които пораждат от промяната на валутата върху инфлацията, са търпими и са еднократни по природа.

От вероятността на бизнес общността, си заслужава да се спомене, че АТК Хърватия организира изследване за бизнес-климата през декември 2022 година и през януари 2023 година, в което 73% от отговорителите имат вяра, че въвеждането на еврото в Хърватия ще има позитивен резултат върху бизнеса, до момента в който единствено 4% считат, че ще е негативен. "

" Американска комерсиална камара в Гърция мощно поддържа напъните на своята сестринска камара в България, с цел да осведоми бизнес общността и обществеността в целокупност за опцията, която лежи пред цялата ви страна с приемането в Европейския валутен съюз. Приемането на еврото в композиция с приемане в Шенген ще павират пътя ви към резистентен напредък на стопанската система на страната ви и на бизнеса, както и ще донесат редица изгоди на вашия народ ", поддържа концепцията за влизането ни в Еврозоната и Елиас Спиртуниа с, изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в Гърция.
 Евродепутат: Не си губете времето с референдум за еврото, има контракти
Евродепутат: Не си губете времето с референдум за еврото, има контракти

Ева Мария Попчева, българка в Екологичен потенциал, определена от Испания със препоръки за законодателни промени

" С влизането в Еврозоната, България ще получи изгодите от по-ниска и постоянна инфлация, по-високи равнища на задгранични вложения, по-добър интернационален рейтинг и по-лесен достъп до интернационалните пазари, по-ниска цена на заемите, растеж в туризма, са измежду част от изгодите, които Гърция получи, когато стана член на Еврозоната. Очакваме с неспокойствие България да се причисли към нея допустимо най-скоро ", сподели още той.

" Въвеждането на единната европейска валута за Камарата е натурален развой на задълбочаваща и нужна европейска интерграция на България в политическо и икономическо отношение. Заедно с приемането на страната в Шенгенското пространство, това е част от двата финални стадия за цялостна евро-интеграция на страната ни. България, като част от Европейския съюз от 2007 година, е и част от така наречен Трансатлантическа стопанска система и ще продължава да търси изгоди и конкурентни преимущества за своята национална стопанска система и стратегически браншове ", показват също от Американска комерсиална камара в България

С конференцията организацията се включва в обществените полемики за приемането на еврото у нас и прави опит да показа гледната точка на бизнеса и неговите упования от въвеждането на единната европейска валута. Камарата цели осъществяване на конструктивен институционален разговор и приемане на съответни отговори от държавното управление и от Българска народна банка за изгодите и за процеса по въвеждане на еврото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР