- Американската търговска камара и IQVIA предлагат рецепти за по-рационално

...
Коментари Харесай

Здравна система, която убива

- Американската комерсиална камара и IQVIA оферират предписания за по-рационално ръководство на парите за здраве. - Според разбора единствено 38% от пациентите вървят на профилактичен обзор, а България е с най-вече лечебни заведения и лежащо заболели в Европейски Съюз. - Страната е на челните места в Европейски Съюз по предотвратима смъртност.
В здравната система всяка от последните години се превъртат към 10 милиарда лева Въпреки внушителната сума обаче очевидно средствата не се изразходват добре, тъй като нито пациентите са здрави и удовлетворени, нито работещите в бранша получават заслужено възнаграждение за труда си.

Според разбор на Американската комерсиална камара (AmCham) в България и IQVIA (най-голямата международна организация за бази данни за здравния бранш и клинични изследвания), който беше оповестен през седмицата, увеличените вложения в здравния бранш през последните 20 години - от 523 евро на глава от популацията през 2000 година до 1637 евро през 2019 година, имат директен резултат върху нарастването на междинната дълготрайност на живота от 71.7 на 75 години. Въпреки това България продължава да е на опашката по всички най-важни индикатори за премерване на успеваемостта на здравните системи и към момента не е употребила всички благоприятни условия да усъвършенства тези индикатори.
Черната статистика
Обикновено политиците настояват, че не трябва да изливат повече пари в нереформирана система като здравната, само че пък и не вършат стъпки за подобаваща промяна към този момент 20 години, откогато беше замразена на първичния си стадий. Оттогава здравната вноска беше увеличена един път, а единствената здравна каса - натоварена да заплаща с парите от нея всичко допустимо, в това число и помощите за инвалиди и лекуването в чужбина.

Ефектът от тези вложения е, че продължителността на живота в действителност се е нараснала, само че по данни на Световната банка, представени в разбора, България към момента е на най-ниското равнище в Европейски Съюз, в който междинната продъжителност е 81 години.

Предотвратимата смъртност на 100 хиляди души и детската смъртност (на 1000 души) са близо два пъти по-високи по отношение на междинните в Европейски Съюз. Така България е на пето място измежду губещите население по първия индикатор с 427 души на 100 хиляди, които здравната система е могла да избави, само че не го е направила. Причините за това са, че българите получават инсулти 4 пъти по-често от останалите жители на Европейски Съюз, имат високо кръвно налягане също 4 пъти повече от междинното за Европейски Съюз и също така са на първите места по заболеваемост от рак.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР