Американската революция (бел. от ред. – Войната за независимост) приключва

...
Американската революция (бел. от ред. – Войната за независимост) приключва
Коментари Харесай

На този ден в историята: Договорът от Париж слага край на американската революция

Американската гражданска война (бел. от ред. – Войната за независимост) завършва с подписването на Договора от Париж сред Съединени американски щати и Англия, с посредничеството на Испания и Франция. Договорът обуславя независимостта на 13-те северноамерикански щата, въстанали срещу британската колониална империя. Така Съединени американски щати се появяват като обособена държавна единица, простирайки се от Флорида на север до Големите езера и атлантическия бряг на запад от реката Мисисипи.

До подписването на контракта се стига след така наречен " Война за самостоятелност “. През 1775 година стартира въоръжено въстание против британската корона от колонистите в Масачузетс, защото крал Джорд III отхвърля да им даде политическа и икономическа независимост. Така на 4 юли 1776 година на Втория континентален конгрес тринадесетте колонии одобряват " Декларацията за самостоятелност ". След 5 години на сражения сред кралските войски и въстаниците британците се предават. С това се поставя край и на главната борба.

През септември 1782 година Бенджамин Франклин, Джон Адамс и Джон Джей стартират мирните договаряния с британската корона. В Континенталния конгрес, който води дипломацията, влизат Бенджамин Франклин, Адамс, Джей, Томас Джеферсън и Хенри Лорънс. Американците избират да се договорят сами с Англия, защото нямат доверие на френското ходатайство. В процеса на договарянията Лорънс бива покорен от англичаните и затворен в Тауъра, до момента в който Джеферсън пропуща сесиите.

По време на договарянията Бенджамин Франклин желае територията на днешна Канада да бъде трансферирана на американците. Това, несъмнено, не се случва, само че колонистите съумяват да си обезпечат значителен кулоар на юг от канадските граници. Американците съумяват да си извоюват правото да употребяват канадските териториални води за лов на риба, както и английските кредитори да не бъдат спирани от това да се издължават на колонистите. През ноември 1782 година американците и англичаните подписват предварителния контракт. Франция също подписва своя прелиминарен кротичък контракт с Англия през януари 1783 година. На 3-ти септември 1783 всички страни, участващи във войната, подписват така наречен " Договор от Париж “.

На 14 януари 1784 година договорът бива утвърден от Континенталния конгрес на новосъздадените Съединени американски щати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР