Американската космическа мисия “Лунър Риконисънс Орбитър (ЛРО), която работи в

...
Американската космическа мисия “Лунър Риконисънс Орбитър (ЛРО), която работи в
Коментари Харесай

Американската мисия ЛРО намери къде на Луната е паднал израелският апарат Берешийт

Американската галактическа задача “Лунър Риконисънс Орбитър ” (ЛРО), която работи в орбита към Луната от 2009 година до ден сегашен, е съумяла да открие мястото на рухване на израелския спускаем уред “Берешийт ”. Напомням на читателите, че апаратът се опита да извърши меко кацане на Луната на 11-ти април, само че за жалост то не се увенча с триумф. 

Снимката е била снимана, до момента в който ЛРО се е намирала на към 90 километра над мястото. Към сегашния миг не излиза наяве дали “Берешийт ” е образувал кратер при своето рухване. Възможно е кратер да има, само че да е прекомерно дребен, с цел да се забележи на фотосите. Другият вид е да се е образувала единствено дребна хлътналост.

Бялото леке към мястото на кацане може да е резултат от освобождението на газовете на борда след конфликта или от действието на спирачния ракетен мотор при спускането. 

Учените към момента се пробват да открият дали ретрорефлекторният опит е оживял след по-твърдото от предстоящото кацане. “Лунър Риконисънс Орбитър ” от време на време излъчва лазерни пулсации и откривателите чакат да видят дали те ще се отразят от лунната повърхнина. 

Инфо: НАСА

Вляво: необработена фотография на мястото на рухване на “Берешийт ”. Вдясно: същата фотография, само че обработена в допълнение, с цел да се забележи по-ясно белият ореол от рухването на спускаемия уред. Credits: NASA/GSFC/Arizona State University

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР