Американската космическа мисия “Кепстоун, първата от програмата на НАСА “Артемис,

...
Американската космическа мисия “Кепстоун, първата от програмата на НАСА “Артемис,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската мисия Кепстоун пристигна в орбита около Луната!

Американската галактическа задача “Кепстоун ”, първата от програмата на НАСА “Артемис ”, дойде сполучливо през днешния ден в орбита към Луната! Това се случи, откакто моторите на галактическия уред се възпламениха в 02:22 ч. българско време и работиха в продължение на към 16 минути.

В към 03:00 ч. българско време “Кепстоун ” реализира радиоконтакт със Земята и изпрати данни, потвърждавайки, че маневрата е протекла съгласно упованията.

“Кепстоун ” дойде в така наречен почти-праволинейна ореолна орбита към Луната. Никога до момента галактически уред не е работил в такава орбита, само че НАСА пресмята, че тя е задоволително постоянна, с цел да поддържа работата на обитаема станция без да се постанова сериозен разход на гориво. Мисията “Кепстоун ” е основана точно за да разузнава дали това е по този начин.

Напомням на читателите, че изстрелването на “Кепстоун ” бе осъществено на 28-ми юни чрез американска галактическа ракета „ Електрон “, основана от частната компания Рокет Лаб. За разлика от пилотираните експедиции „ Аполо “, които доближиха Луната за три дни, пътешествието на „ Кепстоун “ лиши няколко месеца, само че траекторията е извънредно спестовна откъм гориво. Това е неповторим прийом за постигане на естествения ни сателит, фиктивен от американския академик Едуард Белбруно и прибавен за пръв път през 1990 година по времето на първата японска задача до Луната – „ Хитен “ (вж. публикацията на КОСМОС БГ, разказваща тази забележителна история).

“Кепстоун ” бе и първият галактически уред по стандарта CubeSat, който независимо употребява моторите си, с цел да се трансформира в неестествен сателит на Луната. С тегло единствено от 25 кг и размер на микровълнова фурна, той е построен от 12 стандартизирани единици.

Мисията е извънредно евтина.  За основаването ѝ бяха дадени едвам $30 милиона, като в тази сума бяха включени и разноските по изстрелването.

Междувременно работата по втората задача от програмата “Артемис ” продължава по проект. Часовникът на свръхтежката ракета “Спейс Лонч Систъм ” към този момент тиктака за идващия опит за изстрелване, който е плануван за 16-ти ноември в 08:04 ч. българско време. Ако всичко е наред, ракетата ще изведе на окололунно странствуване кораба “Орион ”.

За повече информация: Адвансд Спейс

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР