. Американската космическа компания СпейсЕкс успя да проведе третото си

...
. Американската космическа компания СпейсЕкс успя да проведе третото си
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс проведе 46-тия си космически полет през 2022 г.

.

Американската галактическа компания СпейсЕкс съумя да организира третото си изстрелване в границите на четиридневен интервал, с което 46-тата орбитална задача на компанията през 2022 година е към този момент зад тила ни! Ракетата “Фалкън 9 ” с два информационни спътника “Галакси 33 ” и “Галакси 34 ” излетя от галактическия център Кейп Канаверал в Съединени американски щати тази нощ в 02:05 ч. българско време.

За потребностите на днешния полет бе употребена рециклирана първа степен под сериен номер “B1060 ”, като това беше 14-тото изстрелване за нея. Около 8.5 минути след началото на задачата “B1060 ” извърши меко кацане върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”. С това СпейсЕкс изравни върха си по възвръщаемост – компанията разполага единствено с още една ракетна степен, летяла и се върнала сполучливо на Земята 14 пъти.

Освобождаването на първия спътник “Галакси 33 ” в галактическото пространство бе осъществено на 33-тата минута след старта. Пет минути по-късно беше пуснат и “Галакси 34 ”.

В началото на 2022 година Илон Мъск даде обещание, че до края на декември ще станем очевидци на сред 50 и 60 галактически полета. Тогава мнозина смятахме, че предприемачът за следващ път се изсилва, с цел да даде тласък на служащите си. Но към момента сме в първата половина на октомври, СпейсЕкс има 46 задачи зад тила си и към този момент наподобява, че Мъск освен ще извърши обещанието си, а по-скоро броя може да се окаже по-близка до 60, в сравнение с до 50. СпейсЕкс изстрелва по една ракета приблизително един път на 6.1 дни.

Разбира се, някои от идните задачи са доста амбициозни – компанията на Мъск би трябвало да изстреля още една задача до Луната, японската “Хакуто-Р ”, дружно с лунохода на ОАЕ “Рашид ”. В края на октомври следва и единствената функционираща свръхтежка ракета в света “Фалкън Хеви ” да се завърне в употреба след тригодишно спиране, извеждайки в орбита боен сателит.

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР