Американската космическа камера “Шадоукам, която работи на борда на съвременната

...
Американската космическа камера “Шадоукам, която работи на борда на съвременната
Коментари Харесай

Камерата на НАСА Шадоукам засне Луната, докато е огряна от Земята през нощта!

Американската галактическа камера “Шадоукам ”, която работи на борда на актуалната орбитална лунна задача на Южна Корея “Данури ”, снима неповторима фотография на повърхността на Луната – по време на нощта, до момента в който тя е била само осветена от отразената от Земята слънчева светлина!

Фотографията бе направена на 22-ри януари, до момента в който тук, на Земята е било новолуние, което значи, че на Луната е било пълноземие. Въпреки слабото осветление, камерата “Шадоукам ” се оказа в положение да снима висококачествени фотоси – кардинално тя е конструирана да фотографира полярните кратери, до които в никакъв случай не доближават слънчеви лъчи. Там въпреки всичко от близките топографски местности доближава 10 пъти по-голямо количество отразена светлина, в сравнение с е в положение да даде Земята, до момента в който грее на нощното небе.

Регионът, който се вижда на показаната нагоре фотография, е кратерът Брус. Той се намира в дребното лунно море Sinus Medii. В началото на ранната лунна конкуренция американската задача “Сървеър 4 ” се е разрушила, а “Сървеър 6 ” е кацнала сполучливо на към 50 километра от Брус.

Напомням на читателите, че “Данури ” има общо шест научни прибора, един от които е финансираната от НАСА камера “Шадоукам ”. Проектирана и издигната от американската компания Малин Спейс Сайънс Систъм, “Шадоукам ” е сходна с камерата “LROC ” на лунната задача на НАСА “Лунар Риконисънс Орбитър ”. За разлика от нея обаче тя може да снима неосветените от Слънцето местности на Луната въз основата на бледата отразена светлина от Земята и от близките скали и хълмове.

Напомням също по този начин, че задачата на Южна Корея “Данури ” бе изстреляна на 5-ти август предходната година чрез американска галактическа ракета “Фалкън 9 ”. В края на декември “Данури ” влезе наред в орбита към Луната.

Инфо: Уебсайтът на Shadowcam

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР