Американската компания СпейсЕкс се похвали, че е провела общо 13

...
Американската компания СпейсЕкс се похвали, че е провела общо 13
Коментари Харесай

СпейсЕкс отчете 13 успешни теста на новите парашути за пилотирания кораб Крю Драгън!

Американската компания СпейсЕкс се похвали, че е провела общо 13 следващи сполучливи тествания на последния модел парашути “Мк3 ” за пилотирания галактически транспортен съд “Крю Драгън ”. Това е голям прогрес, имайки поради недоволствата от страна на комисията по сигурност ASAP на НАСА, която продължава да упорства, че парашутите на “Крю Драгън ” и “Старлайнър ” не са подготвени и надлежно изисква още проби.

Илон Мъск акцентира по-късно в Туитър, че от тези тествания 12 са извършени поединично и единствено едно от тях включва сложна инспекция на цялата система. СпейсЕкс би трябвало да организира общо 10 следващи сполучливи сложни тествания – т.е. остават девет. Очаква се всички те да приключат до края на годината. 

За читателите на КОСМОС БГ може да звучи парадоксално – само че е доста по-лесно да разработиш галактически транспортен съд, в сравнение с парашут за него. Трудно е за поверие, изключително имайки поради, че галактически кораби съществуват от шест десетилетия, до момента в който хората опитват с парашути от епохи. Но това е самата истина! Много по-лесно се моделира и предсказва какво е държанието на металните съставни елементи на галактическия транспортен съд, в сравнение с динамична система, каквато е парашутната. Илон Мъск припомня, че едно от най-големите провокации пред лунната стратегия на НАСА “Аполо ” през 60-те години е било основаването на парашутите и то се оказало толкоз сложна задача, че се е трансформирало в сериозен честен проблем.

Със сходни проблеми са се сблъскали и експертите на Съюз на съветските социалистически републики при създаването на галактическия транспортен съд “Союз ”. Отнело години, преди парашутната система да бъде нормализирана. Напомням на читателите, че Владимир Комаров, първият космонавт, летял със “Союз ”, умрял поради авария на парашутната система. 

Кадър от първото сложно тестване на парашутите от модела “Мк3 ” за “Крю Драгън ”. Изгледайте цялото видео на този линк. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР