Американската компания "Локхийд Мартин" съобщи, че ще отвори база за

...
Американската компания "Локхийд Мартин" съобщи, че ще отвори база за
Коментари Харесай

Локхийд Мартин ще отвори ремонтна база за F-16 в България


Американската компания "Локхийд Мартин " заяви, че ще отвори база за поддръжка и и ремонт на изтребители в България, в случай че държавното управление закупи самолети F-16 Block 70.

"Като част от уговорката си да поддържа придобиването на Ф-16 от България, "Локхийд Мартин “ ще отвори база за поддръжка, непълен и повсеместен ремонт (MRO facility) в страната. Това значи, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от локални инженери и техници през цялата дълготрайност на своите 12 000 летателни часа живот. “, сподели Джим Робинсън, началник на плана за придобиване на F-16 в България, представен от представителството на компанията у нас.

Съединени американски щати и България договарят за закупуването на 8 нови изтребители F-16 Block 70, като се чака при започване на май български представители да посетят Съединени американски щати, с цел да уточнят параметрите на бъдещата договорка. Българското държавно управление твърди, че такава ще има още през юли месец, само че към момента остават открити въпроси.

В петък от "Локхийд Мартин " оповестиха, че покупката на изтребителите ще бъде катализатор на дълготрайно стратегическо партньорство в България. От компанията настояват, че са подготвени да дават стопански и промишлени изгоди за България.

Новият цех на компанията към този момент работи

Освен това американската компания заяви, че новият цех в Грийнвил, Южна Каролина, Съединени американски щати, където би трябвало да се създават изтребителите и за България, е публично открит и към този момент работи.

Компанията регистрира, че продължава да пораства международното търсене, както за нови F-16, както и за осъвременената им версия F-16V.

Бахрейн стана първият клиент за F-16 Block 70 през юни 2018 година, последван от колегата на България в НАТО – Словакия, която подписа писмо за единодушие “ през декември предходната година за доставката на 14 машини.

Съединени американски щати утвърдиха и препоръчаната продажба на 25 нови самолета Ф-16 Block 72 (идентични на Blokk 70 като се изключи вида двигател) и усъвършенстваните Ф-16V за Мароко.

Досега са създадени 4588 самолета F-16, а към 3 000 са самолетите F-16, които понастоящем са в приложимост в 25 страни от целия свят.

Чувствителните въпроси

Най-чувствителните въпроси към бъдещата договорка са за цената и периодите, в които да бъдат доставени първите машини.

Парламентът анулира досегашните условия финансовата рамка да не надвишава 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност, а първите самолети да бъдат доставени до две години след подписването на договора.

Въпреки това публични американски представители оповестиха подготвеност да се съобразят с българските потребности, само че е въпрос на време да се види дали и до каква степен това е допустимо.

Ще има ли договаряния Тръмп-Борисов?

Преди две седмици министър председателят Бойко Борисов разяснява, че има упоритост да завърши договарянията със Съединени американски щати за закупуването на изтребители F-16 Block 70 до края на юли. Той обаче не разяснява съответни параметри от договарянията сред двете страни, включително и вероятната цена на възможната поръчка.

"Те желаят най-висока цена, ние желаеме най-ниска. Те желаят оптимално надалеч във времето, ние желаеме незабавно. И когато пристигна аз да договарям с президента Тръмп, надлежно ще ви приказвам какъв компромис съм подготвен да приема и какъв не “, сподели Борисов.

От изявлението му обаче не се схваща дали Борисов възнамерява аудиенция в Съединени американски щати и среща с Доналд Тръмп, за каквато българската дипломация работи интензивно от месеци, или приказва кардинално, че няма по какъв начин да е наясно с съответните договаряния, тъй като не ги води той. Остава и опция Борисов и Тръмп да договарят по телефона.

Към момента към момента няма публична информация за планувана среща нито от българска, нито от американска страна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР