Американската журналистка от руски произход, която е обвинена в нарушаване

...
Американската журналистка от руски произход, която е обвинена в нарушаване
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста задържаната американска журналистка

Американската журналистка от съветски генезис, която е упрекната в нарушение на съветския закон за задграничните сътрудници, бе оставена в ареста до 5 декември , предава Ройтерс.

Алсу Курмашева е основана в Прага журналистка за Радио " Свободна Европа " / Радио " Свобода " (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на Съединени американски щати и е несъмнено от Русия като задграничен сътрудник, което значи, че получава задгранично финансиране за активност, считана за политическа.

Адвокатът на Курмашева Едгар Матевосян сподели пред Ройтерс, че счита решението на съда в Казан за " прекомерно сурово " и сподели, че има намерение да го апелира.

Курмашева е вторият американски публицист, задържан и упрекнат в Русия от началото на войната в Украйна, която смъкна връзките сред Москва и Вашингтон до най-ниското им равнище от повече от 60 години.

След като репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович, които той отхвърля, съвсем всички други американски публицисти напуснаха Русия . Вашингтон неведнъж е призовавал.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи предходната седмица, че правосъдното произвеждане против Курмашева наподобява е " следващият случай на тормоз против американски жители от страна на съветското държавно управление ". От Кремъл отхвърлиха това и дефинираха коментара като неудобен.

Курмашева, която има американски и съветски паспорти, е влезнала в Русия на 20 май заради наложителен фамилен проблем, обявиха от RFE/RL. Докато чакала противоположния полет на 2 юни, тя била арестувана и паспортите й били иззети.

Тя беше санкционирана за това, че не е записала американския си паспорт пред съветските управляващи, а, че не се е записала като задграничен сътрудник, закононарушение, за което може да получи присъда до пет години затвор.

Терминът " задграничен сътрудник ", който има конотация на шпионаж от Студената война, се ползва в Русия за организации, публицисти, правозащитници и даже актьори и носи със себе си непоколебим държавен надзор и планина от администрация.

RFE/RL прикани за незабавното освобождение на Курмашева, с цел да може тя да се събере със брачна половинка си и двете си деца.
 Жалбата на Еван Гершкович против задържането му в Русия беше отхвърлена
Жалбата на Еван Гершкович против задържането му в Русия беше отхвърлена

Остава в действие предходно решение на съда да остане в ареста най-малко до 30 ноември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР