Американската икономика се сви изненадващо през първото тримесечие заради рекорден

...
Американската икономика се сви изненадващо през първото тримесечие заради рекорден
Коментари Харесай

БВП на САЩ се сви по-силно от очакваното през първото тримесечие

Американската стопанска система се сви изненадващо през първото тримесечие поради рекорден търговски недостиг и едва струпване на бизнес ресурси, като в това време Covid вълната при започване на годината наруши бизнес интензивността, демонстрира ревизирана леко надолу оценка на Министерството на търговията за Брутният вътрешен продукт на водещата международна стопанска система.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се намали с 1,5% на годишна база през интервала януари - март 2022 година след мощен растеж с 6,9% през последното тримесечие на предходната година и след експресна оценка за спад с 1,4 на 100.

Данните за частните бизнес ресурси и жилищните вложения бяха ревизирани надолу, като отчасти компенсираха възходящата проверка на потребителските разноски.

Вносът в Съединени американски щати набъбна повече от в началото предстоящото (с 18,3% против 17,7% съгласно предварителната оценка), а износът спадна малко по-малко (понижение с 5,4% по отношение на спад с 5,9% в предварителната оценка), до момента в който брутните частни вътрешни вложения се забавиха внезапно (до покачване с 0,5% против 2,3%), а дълготрайни вложения до 6,8% по отношение на 7,3%.

Държавните разноски се свиха през първото тримесечие с 2,7% - без проверка по отношение на експресната оценка. Потребителските разноски обаче набъбнаха с 3,1% - по-силно по отношение на първичната оценка за покачване с 2,7 на 100.

В същото време показателят на цените на персоналните потребителски разноски (PCE) набъбна със 7% на годишна база, неизменен от предходната оценка и набъбна с 5,1% без цените на храните и силата спрямо 5,2% при първата оценка.

Личните приходи в Съединени американски щати се усилиха през първото тримесечие с 248,3 милиарда $ до 21,26 трилиона $.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР