Американската банка Goldman Sachs промени към по-добри прогнозите си за

...
Американската банка Goldman Sachs промени към по-добри прогнозите си за
Коментари Харесай

Goldman Sachs с по-оптимистична прогноза за световната икономика

Американската банка Goldman Sachs промени към по-добри прогнозите си за възобновяване на международната стопанска система, като в този момент към този момент излиза с упования международната стопанска система да се съживи V-образно и то, с по-рязък напредък от плануваното на фона на очакванията за ваксина против ковид, съобщи Си Ен Би Си.

Световните тържища реагираха извънредно позитивно на новината, че имунизацията на Pfizer и BioNTech показва успеваемост от над 90% в предотвратяването на заразяване с ковид при клинични изпитвания във Фаза 3. Главният изпълнителен шеф на Pfizer Албърт Бурла дефинира резултатите като „ популярен ден за науката и човечеството “.

Тази вест идва на фона на успеха на претендента на демократите Дож Байдън на изборите за президент на Съединени американски щати, като и двете развития най-вероятно ще се отразят на прогнозите за напредък на международната стопанска система. Опонентът му и сегашен президент Доналд Тръмп през днешния ден показа обществено съмненията си, че новината за успеваемостта на имунизацията против COVID-19 е оповестена след президентските избори, единствено и единствено да не завоюва.

Публикуваната икономическа прогноза на Goldman Sachs подчертава върху това, че фискалната политика на демократите може да удари на камък, защото наподобява, че републиканците ще запазят болшинството си в Сената на Съединени американски щати. Анализаторите от банката обаче в Съединени американски щати да  одобряват пакет от фискални тласъци в размер на 1 трлн. $ още преди предстоящото стъпване в служба на Байдън на 20 януари.

По-важна за вероятността пред растежа обаче е новата вълна от инфекции от COVID-19 в Съединени американски щати и Европа, като доста страни на Стария континент стегнаха ограниченията против разпространяването на болестта.

Тези фактори накараха Goldman да ревизира надолу прогнозата си за четвъртото тримесечие на тази година и първото тримесечие на 2021 година, само че банката продължава да има вяра, че международната стопанска система ще се възвърне по-бързо от консенсусната прогноза на икономистите, интервюирани от Блумбърг.

Банката предвижда стесняване на международният вътрешен артикул през 2020 година с 3,9%, което е малко по-добър резултат от консенсусната прогноза за спад от 4%. През 2021 година Goldman чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 6%, против консенсус от 5,2% и покачване с 4,6% през 2022 година против консенсус от 3,7%.

По-рано Международният валутен фонд предвижда стесняване на международната стопанска система с 4,4% през тази годна и растеж от 5,2% през 2021 година

„ Подобно на метода, по който стопанската система се възвърне относително бързо (макар и частично) от карантините от пролетта, ние чакаме актуалната икономическа уязвимост да отстъпи и да бъде сменена от по-силен напредък, откакто водещите стопански системи в Европа още веднъж бъдат отворени и на пазара се появи ваксина “, разяснява основният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус.

„ Ако приемем, че Агенцията по храни и медикаменти на Съединени американски щати (FDA) ще утвърди най-малко една ваксина до януари и всеобщата имунизация на популацията стартира незабавно по-късно, ние чакаме растежът да се форсира през второто тримесечие “, прибавя той.

От Goldman също по този начин предвиждат, че централните банки на развитите страни ще запазят ниските лихви през идващите години, като те чакат повишение едвам през 2025 година

„ Основното изключение е Китай, където интензивността към този момент се върна на равнищата от преди пандемията, заемите порастват бързо а фискалната политика остава експанзивна “, сподели Хациус.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР