Американската банка Citigroup Inc заяви в понеделник, че се е

...
Американската банка Citigroup Inc заяви в понеделник, че се е
Коментари Харесай

Citigroup продава китайския си потребителски бизнес на HSBC

Американската банка Citigroup Inc съобщи в понеделник, че се е съгласила да продаде своето бизнес за ръководство на потребителско благосъстояние в Китай на фокусираната в Азия HSBC Holdings Pl. Портфолиото включва клиенти, активи под ръководство (AUM) и депозити, оповестява Reuters.

Сделката обгръща общи депозити и капиталови AUM от към 3,6 милиарда $ и се чака да завърши през първата половина на 2024 година Финансовите детайлности за договорката не бяха оповестени.

" Днешното известие е стъпка напред в прекратяването на бизнеса на Citi за потребителско банкиране в Китай, което беше оповестено през декември 2022 година ", се споделя в изказване на банката със седалище в Съединени американски щати.

Citi за първи път разгласи проекта си за излизане от потребителското банкиране в Китай през април 2021 година като част от възобновяване на своята световна тактика. Бизнесът с потребителското банкиране обслужваше главно богати клиенти с оферти за депозити, участия във фондове и структурирани артикули.

Ройтерс за първи път заяви в края на предишния месец, че HSBC е подготвена да придобие китайския бизнес на Citi за ръководство на потребителско благосъстояние, което е огромен подтик в активността на основаната в Лондон банка във втората по величина стопанска система в света.

Размерът на бизнеса на Citi за потребителско банкиране в Китай е по-малък от този на китайските банки и задграничните сътрудници, в това число Standard Chartered, всички които имат повече клонове на дребно, занимаващи се с ръководство на благосъстоянието.
 Британската банка HSBC с величествен скок на чистата облага за полугодието
Най-голямата европейски банка с величествен скок на чистата облага за полугодието

Голям принос за това имат повишените доходи от лихви

Придобиването на портфейла от активи на Citi ще помогне на HSBC да разшири наличието си в Китай, един от основните й пазари, защото най-големият заемодател в Европа се зарича да напусне по-малко печелившите географии, с цел да се концентрира върху своя основен генератор на доходи, Азия.

Въз основа на регулаторните утвърждения, получени през последните години, HSBC към този момент може да дава решения за ръководство на благосъстоянието и решения за мобилни фондове и застраховки в континентален Китай, се споделя в изказване на банката в понеделник.

HSBC направи стратегическа инвестиция в Shanghai MediTrust Health Technology Co. Ltd., която беше оповестена през януари.

HSBC записва 27 милиарда $ чисти притоци от нови вложени активи в Азия за първите шест месеца на 2023 година, което е с 21% повече на годишна база, а повече от 35% от цената им произлиза отвън Хонконг, се споделя в изказването.

Сделката с HSBC не включва институционалните бизнеси на Citi, споделиха от американската банка, добавяйки, че ще тя продължи да обслужва потребностите на богати до ултразаможни китайски клиенти посредством своите районни центрове за благосъстояние в Сингапур и Хонконг.
 HSBC разпродава огромна част от бизнеса си в Съединени американски щати
HSBC разпродава огромна част от бизнеса си в Съединени американски щати

Решението и беше предстоящо

Откакто разгласи желанието си да излезе от потребителското банкиране на 14 пазара в Азия, Европа, Близкия изток и Мексико като част от стратегическото си възобновяване, Citi завърши продажбите на осем пазара, се споделя в известието.

Освен договорката за потребителско банкиране в Китай, Citi възнамерява да приключи продажбата на потребителския си бизнес в Индонезия по-късно тази година, се споделя в банковото изказване.

По-рано оповестеното преустановяване на потребителския бизнес на Citi в Корея и цялостното му наличие в Русия са в ход. Citi също разгласи, че ще организира IPO на своите потребителски, дребни и междинни пазарни банкови интервенции в Мексико.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР