Американската атлетка Джордан Грей започна кампания за включването на женския

...
Американската атлетка Джордан Грей започна кампания за включването на женския
Коментари Харесай

Американска атлетка започна кампания за включване на женски десетобой на Олимпиадата в Париж

Американската атлетка Джордан Грей стартира акция за включването на женския десетобой в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Грей държи американския връх в десетобоя при дамите със 7921 точки от 2019 година Постижението е трето във безконечната класация в тази ексцентрична за дами дисциплинираност.

25-годишната атлетка стартира своята акция, макар че Международният олимпийски комитет към този момент удостовери програмата за Игрите в Париж през 2024 година

Петицията на Грей към този момент е подписана от 3100 души, които поддържат нейното предложение.

View this post on Instagram

" Днес стотици всеотдайни десетобойки по целия свят неуморно упражняват, с цел да влязат в историята на Олимпийските игри през 2024 година ", се споделя в описанието на петицията.

View this post on Instagram

" Джордан Грей е една от тях. Тя държи най-силния резултат при дамите, които са дейни в спорта сега, американския връх и третото най-силно достижение за дами в света. От името на всички дами в десетобоя тя желае еднакъв късмет да се състезава. Десетобоят за дами към този момент има място в най-високите равнища на спорта, в това число Американската атлетика и Световната атлетика. Като доста свои връстници Джордан се приготвя да съставлява страната си в седмобоя на Олимпийските игри през 2024 година Но тя има елементарен въпрос към Международния олимпийски комитет - 'Ако съумяваме в 10 дисциплини от десетобоя, за какво не ни е разрешено да се състезаваме на олимпиада?' ".

Шансът за триумф на капманията на Грей за включване на женския десетобой на Олимпийските игри в Париж е съвсем нулев, защото програмата за Игрите във Франция към този момент беше доказана, само че Лос Анджелис 2028 звучи като по-реалистична цел.

На Олимпиадата в Париж за първи път в историята ще има тъждество сред броя мъже и дами, които се състезават.

View this post on Instagram

Десетобоят за мъже се появява за първи път в олимпийската стратегия в Стокхолм през 1912 година Това е една от няколкото дисциплини, които не са идентични за мъже и дами на олимпиади.

Петобоят за дами влиза в олимпийската стратегия в Токио през 1964 година, а през 1984 година в Лос Анджелис към този момент е сменен от седмобоя.

Основната стратегия в седмобоя включва 200 м, 800 м, 100 м/пр, скок дължина, скок височина, мятане на копие и подтикване на гюле.

В десетобоят при мъжете има още 400 м, пастирски скок и хвърляне на диск. Другото разграничение е в препятственото тичане, което за мъжете е 110 м/пр.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР