Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за

...
Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за
Коментари Харесай

САЩ позволи лечение на коронавирус с кръвна плазма

Американската организация по храните и медикаментите (FDA) даде позволение за потребление на плазма за незабавно лекуване на пациенти с ковид, оповестява БиБиСи.
Техниката употребява богата на антитела кръвна плазма от хора, които са се възстановили от заболяването и към този момент е употребявано при над 70 000 души в Съединени американски щати.
Президентът Доналд Тръмп съобщи, че лекуването може да понижи смъртността с 35%. Това идва ден, откакто той упрекна FDA, че попречва въвеждането на ваксини по политически аргументи.
Съобщението идва в навечерието на Републиканската национална спогодба, където Тръмп ще започва акцията си за продобиване на втори мандат в Белия дом.
"Това е, което с неспокойствие чакам да върша от дълго време ", сподели президентът пред кореспонденти в неделя. "Радвам се, че направих в действителност историческо известие в нашата борба против вируса от Китай, което ще избави безчет животи. "
Президентът Тръмп дефинира процедурата като мощна терапия и прикани американците да дарят плазма, в случай че се възстановят от Covid-19.
FDA даде "разрешение за незабавна приложимост ", а не цялостно утвърждение, казвайки, че ранните проучвания допускат, че кръвната плазма може да понижи смъртността и да усъвършенства здравето на пациента, в случай че се ползва в границите на първите три дни от хоспитализацията им. Необходими са обаче още тествания, с цел да се потвърди успеваемост.
Агенцията съобщи, че е заключила, че е безвредно след просторен обзор на данните, събрани през последните месеци. В изказване се прибавя, че изгодите от лекуването надвишават всички опасности.
"Оказа се, че продуктът е безвреден и сме удовлетворени от това и продължаваме да не виждаме никакви сигнали против сигурността ", разяснява Питър Маркс, шеф на Центъра за оценка и проучвания на биологията на FDA, съгласно информация на "Ройтерс ".
Но няколко специалисти, в това число Антъни Фаучи, член на коронавирусната група на Белия дом, показаха запаси по отношение на стабилността на изследванията до момента.
FDA към този момент утвърди потреблението на плазмени трансфузии на пациенти с ковид при избрани условия, като тези, които са тежко заболели или вземат участие в клинични тествания.
В събота Тръмп съобщи, че "дълбоката страна ", или който и да е, от FDA пречи доста на фармацефтичните компании да стигнат до хората, с цел да тестват имунизациите... Очевидно се надяват да забавят отговора до след (президентските избори в САЩ) ", добави той.
По-рано тази година американските регулатори дадоха позволение на ремдесивир на Gilead Science Inc за незабавно лечебно лекуване на ковид.
Междувременно отчет на Financial Times допуска, че Белият дом обмисля издаване на незабавно позволение за ваксина, създадена от Оксфордския университет и фармацевтичния колос AstraZeneca, преди президентските избори в Съединени американски щати на 3 ноември.
Белият дом не е коментирал информацията, само че представител на AstraZeneca съобщи пред "Ройтерс ", че резултатите от ефикасността на техните опити се чакат по-късно тази година.
Повече от 176 000 души са умряли от ковид от началото на епидемията в Съединени американски щати, съгласно данни на университета Джонс Хопкинс. Близо 5,7 милиона случая са доказани в цялата страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР