Американска медицинска сестра и дъщеря, отвлечени в Хаити, са освободени: Група за помощ

...
Американска медицинска сестра и дъщеря й, които бяха отвлечени близо
Коментари Харесай

Американска медицинска сестра и дъщеря й, които бяха отвлечени близо до хаитянската столица Порт-о-Пренс в края на миналия месец, бяха освободени, базираната на вярата хуманитарна помощ каза група, с която жената е работила.

В изявление, публикувано на уебсайта си в сряда сутринта, El Roi Haiti потвърди „безопасното освобождаване“ на Аликс Дорсаинвил и нейното дете.

„Днес възхваляваме Бог за отговорената молитва!“ организацията каза, без да уточни обстоятелствата около освобождаването на двойката или кой ги е отвлякъл.

„Много сме благодарни на всички, които се присъединиха към нас в молитва и ни подкрепиха по време на тази криза.“

Отвличанията на жени и деца нараснаха в Хаити, тъй като страната продължава да е обхваната от широко разпространено групово насилие.


По-рано тази седмица Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) съобщи, че близо 300 отвличания на жени и деца са докладвани в карибската нация през първите шест месеца на годината – почти достигайки общия брой от миналата година и почти три пъти повече отколкото през 2021 г.

„Жените и децата не са стока. Те не са разменна монета. И те никога не трябва да бъдат изложени на такова невъобразимо насилие“, каза Гари Конил, регионален директор на УНИЦЕФ за Латинска Америка и Карибите, в изявление в понеделник.

Насилието на бандите в Хаити се влоши след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Мойс, което задълбочи политическата нестабилност в страната.

ООН изчисли, че 80 процента от Порт-о-Пренс е под контрола или влиянието на въоръжени групи, които се борят за контрол над квартали и ключови пътища.

Отвличането на Дорсаинвил и нейното дете – съпругата и дъщерята на Сандро Дорсаинвил, директор на El Roi Haiti – предизвика протести в столицата, като демонстранти настояха за незабавното им освобождаване.

Остава неясно кой е взел двойката, но свидетел каза на агенция Асошиейтед прес, че Дорсейнвил е работила в клиниката на организацията, когато група въоръжени мъже пристигнала и я грабнала.


Президентът на Съединените щати Джо Байдън също е бил информиран по въпроса, каза Белият дом миналата седмица.

Междувременно насилието продължава в столицата на Хаити, където посолството на САЩ във вторник инструктира целия персонал да остане в комплекса и каза, че няма да предоставя услуги поради „стрелба в близост“ до сградата.

В края на миналия месец Държавният департамент на САЩ нареди на целия държавен персонал, който не е в извънредна ситуация, и членовете на семействата му да напуснат Хаити поради отвличанията и нападенията.

„Отвличането е широко разпространено и жертвите редовно включват граждани на САЩ“, каза департаментът в съвет за пътуване, добавяйки, че насилствените престъпления, включително въоръжени грабежи и кражби на коли, също са често срещани.

„Протестите, демонстрациите, паленето на гуми и блокадите на пътища са чести, непредсказуеми и могат да се превърнат в насилие“, предупреждава съветът. „Правителството на САЩ е изключително ограничено в способността си да предоставя спешни услуги на американски граждани в Хаити.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР