Американецът Джейк Бъртън Карпентър, наричан от някои Бащата на сноуборда,

...
Американецът Джейк Бъртън Карпентър, наричан от някои Бащата на сноуборда,
Коментари Харесай

Почина пионерът Джейк Бъртън, който превърна сноуборда в повече от спорт

Американецът Джейк Бъртън Карпентър, именуван от някои " Бащата на сноуборда ", е умрял на 65-годишна възраст. Той е създател на една от водещите компании в бранша за произвеждане на дъски, екипировка и аксесоари " Бъртън " (Burton Snowboards).

Този месец Бъртън изпратил имейл до чиновниците си, с който съобщил, че още веднъж има рак на тестисите. Американецът беше диагностициран със болестта през 2011 година, само че след терапия се излекува.

Бъртън е пионер, който донесе сноуборда до необятната аудитория и оказа помощ на спорта да стигне до олимпийските игри и да се трансформира в промишленост за милиарди долари, написа АП.



През 1977 година американецът напуща работата си в Ню Йорк и основава компанията, носеща името му. Целта му по това време е да развие обикновения сноуборд, изобретен през 1965 година от Шърман Поупън под името " снърфър ".

" Той беше нашият създател, душата на сноуборда. Човекът, който ни даде спорта, който всички обичаме толкоз доста ", съобщи изпълнителният шеф на компанията Джон Лейси.

Във времето " Бъртън " е спонсорирала огромна част от водещите състезатели в този спорт - от Шон Уайт до Кели Кларк. През 2010 година Джейк Бъртън съобщи в изявление, че е благополучен от това до каква степен е достигнал сноубордът.

" Имах концепцията, че в това е заложен спорт, че е повече от средство за пързаляне. Правим нещо, което ще остави диря. Не е просто като да удариш джакпота ", съобщи тогава Бъртън.

Лейси прикани в чест на Бъртън всички искащи " да създадат това, което Джейк би правил на следващия ден - да покарат в снега ".

"You are a rebel. What you're doing is irreverent. "

RIP the 'Father of Snowboarding' Jake Burton who has died at 65 pic.twitter.com/HAvo6tMhd8
— BBC World Service (@bbcworldservice) November 21, 2019

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР