Американецът Андрю Мортенсън е първият мъж, обиколил света с велосипед.

...
Американецът Андрю Мортенсън е първият мъж, обиколил света с велосипед.
Коментари Харесай

Велосипедната одисея на първия мъж, обиколил света с велосипед

Американецът Андрю Мортенсън е първият мъж, обиколил света с велосипед. Приключението на колело на 32-годишния американец се състои от две елементи: първата обгръща прекосяването на Южна и Северна Америка, а втората - Европа и Азия.

Първата част от невиждана му експедиция стартира от най-западната точка на Северна Америка - залива Неа, Вашингтон. След 43 дни на път Мортенсън доближава до крайната точка на континента в Йорктаун, Вирджиния, само че това е единствено началото на приключението му. Решава да приключи обиколката на целия континент и по тази причина продължава пътуването си надолу към брега на Флорида - Кий Уест, след което минава през Тексас и Мексико. Оттам през Централна и Южна Америка, където стига до дивата хубост на Патагония- Чили, най-южната точка на континента, след осем месеца и 17 000 благи от мястото, където стартира пътешествието си.

През юли 2023 година той стартира втората част от одисеята си за да стигне до Сингапур. Мортенсън потегля от Памплона, Испания, преодолявайки планински вериги в Европа, стигайки до сърцето на Азия. Оттам през пиренейските върхове до Китайската стена. Приключенецът минава през Пакистан, Индия, Непал, Тайланд и Малайзия и доближава своята последна цел - Марина Бей, Сингапур, при започване на 2024 година.

Мортенсън споделя, че му е било извънредно мъчно освен превъзмогването на географски трудности, само че и битката с дискриминирането. Въпреки това споделя, че е срещнал безчет непознати, които бързо са се трансформирали в негови съдружници. По време на пътуването си той събира близо 19 000 $ за плана на Trevor - организация с нестопанска цел за попречване на самоубийства измежду ЛГБТК+ общността.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР