„Америка отново тръгва напред”, заяви днес президентът Джо Байдън в

...
„Америка отново тръгва напред”, заяви днес президентът Джо Байдън в
Коментари Харесай

Джо Байдън с първа реч пред Конгреса

„ Америка още веднъж потегля напред”, съобщи през днешния ден президентът Джо Байдън в първата си тирада пред двете камари на Конгреса, по случай първите 100 дни от ръководството си, оповестиха международните организации.

„ Сега – след единствено 100 дни – мога да се доклада пред страната: Америка още веднъж потегля напред, трансформирайки заплахата в вероятност, рецесията – във опция, а провалянето – в сила”, сподели Байдън. Той посочи, че държавното управление му работи за връщане на доверието в демокрацията и демонстрира, че може да реализира резултати.

За първи път в историята, две дами заеха места зад президента ,

в обсега на телевизионните камери: Нанси Пелоси, председателка на Камарата на представителите и Камала Харис, станала през януари първата жена, определена за вицепрезидент и първата цветнокожа жена на този пост.

В речта си, постоянно прекъсвана от овации, президентът демократ показа проект за вложения за 2,3 трилиона $ , целящ основаването на милиони работни места за американците и обезпечаване на стопански растеж за трилиони долари за доста години напред. „ И това удостоверява каквото постоянно съм казвал: Уолстрийт не е изграждал нашата страна. Средната класа построи нашата страна, а профсъюзите построиха междинната класа”, добави Байдън.

„ Знам, че някои от вас се питат дали тези работни места са за вас. Вие се чувствате изоставени и забравени в една стопанска система, която бързо се променя”, съобщи президентът. Той увери, че съвсем 90% от работните места в инфраструктурата, планувани в неговия проект, показан предишния месец, „ не изискват академични дипломи”.

Планът, пораждащ към този момент гнева на републиканците, е упорит:

един трилион $ вложения, главно в образованието и 800 милиарда съкращения на налозите за междинната класа .

В речта си Байдън похвали имунизационната акция в Съединени американски щати като един от най-големите логистични триумфи в историята на страната. „ Над половината от възрастните са получили минимум една доза от ваксината”, а смъртните случаи измежду възрастните хора спаднаха с 80% от януари”, посочи той. При все това, предизвести Байдън, следва още доста работа до момента в който бъде надвит ковид.

Освен това той прикани Сената да одобри широобхватен план за промяна на полицията, носещ името на афроамериканеца Джордж Флойд , съобщи Франс прес. Президентът демократ моли към „ смелостта на Конгреса” за окончателното приемане на текста, който към този момент беше утвърден в Камарата на представителите и планува битка против големия правосъден имунитет, с който се употребяват чиновниците на реда.

„ Знам, че републиканците си имат лични идеи” по този въпрос, само че „ би трябвало да работим дружно за реализиране на консенсус”, сподели президентът. Той прикани за приемане на плана идващия месец, за първата година от гибелта на Джордж Флойд, погубен от бял служител на реда на 25 май м. година в Минеаполис.

В речта си Байдън съобщи също, че най-смъртоносната терористична опасност за страната сега идва от последователите на концепцията за предимство на бялата раса.

За връзките с Китай

Съединени американски щати не търсят спор с Китай, само че са подготвени да пазят американските ползи във всички области, съобщи през вчерашния ден президентът Джо Байдън в речта си пред двете камари на Конгреса, оповестиха международните организации.

„ В диалозите си с (китайския) президент Си (Цзинпин) му споделих, че ние приветстваме конкуренцията и не търсим спор (с Китай), само че му дадох да разбере, че ще пазиме американските ползи по всички направления”, сподели Байдън. Той посочи, че Съединени американски щати ще се борят против нечестните търговски практики, които се отразяват отрицателно на американските служащи и на индустрията, против кражбата на американски технологии и интелектуална благосъстоятелност.

„ Ние ще поддържаме мощно военно наличие в Индийския и Тихия океан, както вършим това дружно с НАТО в Европа, само че не за започване на спор, а за неговото предотвратяване”, добави президентът. Той увери също, че Съединени американски щати в никакъв случай няма да се откажат да пазят човешките права.

Байдън обърна повече внимание на Китай в сравнение с всеки различен външнополитически въпрос в речта си, фокусирана главно върху вътрешната политика, отбелязва Ройтерс.

За връзките с Русия

Президентът Байдън съобщи, че не се стреми към ескалация на напрежението с Русия, само че предизвести, че Москва би трябвало да носи отговорност за своите дейности, съобщи Франс прес.



„ Ясно заявих на президента Путин, че въпреки да не се стремим към ескалация, техните дейности ще имат последици”, сподели той. Държавният глава посочи, че „ непосредствено и съразмерно” е дал отговор на намесата на Русия в изборите в Съединени американски щати и на хакерските атаки против американското държавно управление и компании.

Президентът в същото време увери, че Москва и Вашингтон могат да си сътрудничат, когато това дава отговор на взаимните им ползи.

Заради рестриктивните мерки, свързани с коронавирусната пандемия, единствено 200 души, вместо над 1600 в естествени години, участваха в конгресната зала. Джон Робърт беше единственият присъстващ арбитър от Върховния съд. Външният министър Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин също бяха в залата, само че останалите членове на кабинета гледаха речта по малкия екран, отбелязва Франс прес.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Между възпитаници: - Не ми извиниха отсъствията... - Защо? - Платих на ветеринарния да ми напише здравна записка, а той писал, че съм преситен с… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВ него би трябвало да се създават лекотоварни стандартни ванове и техни електрически версии от 2023-2024 г.Атмосферното налягане едва ще се увеличи и ще бъде към междинното за месецаSWIFT е интернационална частна организация, тъй че Европейски Съюз няма компетенцииГражданите още веднъж могат да излизат нощем по улицитеВече е позволено и първата врата на транспортните средства да бъде отваряна на спиркитеСигналът е подаден на телефон 112 от съседиКонституционният съд анулира утвърденото от депутатите изключително положениеКОВАКС има за цел да обезпечи до края на тази година 2 милиарда дози ваксини против ковид-19След срещата ще бъде публикувана информация за извършения диалог " Демократична България " са декларирали, че имат подготвеност да образуват кабинет " Към момента в страната ни има задоволително количества ваксини против ковид-19 ", акцентира АнгеловВ признатите законопроекти се плануват още промени в прокуратурата и структурата на ВССЛавров: Излиза, че или българската страна не е знаела нищоТой беше отхвърлен след рецензия за посещаване на Бойко БорисовСпоерд евродепутата от ГЕРБ се заплашва независимостта и работата на КПКОНПИПрева
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР