Амбицията на страната ни е през 2025 година да приемем

...
Амбицията на страната ни е през 2025 година да приемем
Коментари Харесай

Кредитен консултант с прогноза за лихвите по кредитите

Амбицията на страната ни е през 2025 година да приемем еврото. Смяната на главната ни валута е обвързвана с редица въпроси. Един от тях е дали ни чака сериозна смяна в лихвите по заеми след приемане на еврото.

" Ситуацията на локалния пазар поддържа ниски лихвите. Имаме доста висока ликвидност в банковата система. Гоним 80 милиарда спестявания на хората. Заради тази ликвидност на банките не са им нужни нови средства, те не дават лихви по депозити, от което страдат хората, които подават пари, само че пък държат ниски лихвите по заемите. Хората, които имат потребност от заемни пари, сега могат да ги употребяват евтино ", съобщи кредитният съветник Тихомир Тошев.

Той е на мнение, че ниските лихви ще останат и през идната година, макар упованието, че ще има покачване. Експертът счита, че даже такова покачване да има, то ще бъде с минимални стойности, като ще бъде главно за новите клиенти и няма да повлияе на към този момент изтеглените заеми.

Тошев е песимистичен, че България ще успее да влезе в Еврозоната от поставената дата 1 януари 2025 година, само че все пак успокоява българите, че големи промени в лихвите не се чакат при възможното ни приемане на еврото.

" Хората не би трябвало да чакат някаква смяна незабавно след приемането ни, нито пък фрапантна. Естествено, част от банките евентуално ще сменят показателя, който употребяват за установяване на лихвите, само че даже да се отиде към EURIBOR, в случай че успеем да влезем от януари 2025, очаквам тенденцията да е противоположна и EURIBOR ще стартира да понижава ", обясни той пред bgonair.

През миналата година по-малко хора са си купили жилища, спрямо миналата и малко по-малко хора са изтеглили ипотечни заеми. Ако гледаме данните на Българска народна банка ще забележим, че растежът на размера е 20% повече, т.е. предходната година е била рекордна като сума пари, която българите са изтеглили.

" Това се дължи на по-високите цени на парцелите. Интересът към ипотечните заеми остава висок заради ниските лихви, а покупката на парцел продължава да е приоритет на много хора. Много хора си слагат като цел тази година да се снабдят с парцел. Това се дължи главно на покачването на приходите ", обясни Тошев.

Кредитният съветник уточни и златните правила при тегленето на заможен заем.

" Трябва добре да реши опциите си. Не е хубаво вноската да надскача 30% от приходите му. Добре е да реши, че влизайки в една договорка с парцел, тя е скъпо наслаждение. Самата договорка носи към 8% разноски, това са нотариалните такси, локалният налог, брокерските комисионни. Трябва да знае, че най-малко 15% от цената би трябвало да ги има като спестени средства. Хубаво е да обмислят добре в фамилията тази стъпка ", акцентира Тошев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР