Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института

...
Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института
Коментари Харесай

Amazon дарява 1 млн. долара на Института INSAIT към Софийския университет

Amazon Web Services подарява 1 млн. щатски $ на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски ”.


Средствата се дават за показаните високи резултати и капацитет за напредък, като се планува да бъдат употребявани за проучвания в региона на формалните способи. С тях ще бъде обезпечена и поддръжка за заплати на откриватели, както и стипендии за докторанти и студенти в института.

Заедно с това започва и стратегическото партньорство сред откривателите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.

„ INSAIT е първият проучвателен институт на международно равнище в Източна Европа, структуриран по пример на водещите проучвателен институции в света. За къс интервал INSAIT съумя да притегли изключителни интернационалните откриватели по компютърно зрение и машинно образование, както и мощни докторанти от целия свят ”, се показва в формалното известие на Amazon Web Services за дарението.

Подкрепата от AWS ще помогне на INSAIT да притегли топ откриватели в областта на изкуствения разсъдък и формалните способи.

„ Радваме се да подкрепим INSAIT с подаяние от 1 млн. щ.д. и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща самодейност и ние чакаме да установим по-тесни проучвателен връзки и механизми за съдействие със студенти и преподаватели от него “, показва вицепрезидентът на Amazon Web Services и един от най-известните инженери в света Байрън Кук.


„ Това е значима стъпка за нас, тъй като формалните способи са основополагаща сфера в информатиката и с възходящо практическо значение в необятен набор от области, в това число осведомителна сигурност, благонадежден изкуствен интелект, роботика и доста други. Финансовата помощ ще ни разреши да разтеглим региона на проучванията си в тази сфера “, сподели проф. Мартин Вечев, основател на INSAIT.

БГНЕС напомня, че преди седмица Институтът INSAIT към Софийския университет стана една от към 50-те организации в света, които получиха покана за присъединяване в историческия първи световен Алианс за изкуствен интелект в света. Инициативата е на IBM и Meta. /БГНЕС

---------------------

Снимка: Байрън Кук/aws.amazon.com

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР