Amazon.com отчете тримесечна печалба, която надхвърли очакванията на анализаторите, потвърждавайки

...
Amazon.com отчете тримесечна печалба, която надхвърли очакванията на анализаторите, потвърждавайки
Коментари Харесай

Amazon стабилизира бизнеса си с онлайн търговия, облакът все още буксува

Amazon.com регистрира тримесечна облага, която надвиши упованията на анализаторите, потвърждавайки наклонността, завършена от докладите за приходите на софтуерните компании - доста области - от онлайн търговията на дребно до цифровата реклама – потеглят нагоре след интервал на закъснение на растежа и всеобщи съкращения.

Печалбата на компанията от Сиатъл е съвсем двойна по отношение на прогнозите на анализаторите, написа WSJ, подкрепена от устойчивостта на главния ѝ бизнес - електронната търговия на дребно, който предходната година беше на алено на фона на „ пандемичния махмурлук “. Общите доходи за второто тримесечие са нарастнали с близо 11% и доближават до 134,2 милиарда $, което също надминава упованията. Компанията предвижда сходен ритъм на разширение и през настоящото тримесечие.

Отчетът за приходите на Amazon, показан в четвъртък, последва мощните резултати от предходната седмица на Alphabet, компанията майка на Гугъл, и Meta Platforms, компанията майка на Фейсбук, които демонстрираха възобновяване на приходите от цифрова реклама. Гигантът в региона на полупроводниците Intel пък регистрира изненадваща тримесечна облага след две тримесечия на рекордни загуби, с помощта на мощния пазар на лични компютри. Дори Uber Technologies регистрира първа оперативна облага в историята през предишното тримесечие, с помощта на огромното търсене на услуги за транспорт на пасажери и доставки.

Иначе Amazon регистрира продължаващо закъснение на своя бизнес с изчислителни облаци, който се развива с най-бавния си ритъм в историята, защото бизнес клиентите остават внимателни в разноските си. Миналата седмица Microsoft също заяви за закъснение на растежа на бизнеса си с облачни услуги.

" Всяка компания в света се пробва да спести колкото може повече пари ", разяснява основният изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси в диалог с анализатори след оповестяването на резултатите в четвъртък.

Акциите на Amazon нарастнаха с към 10% в следборсовата търговия след доклада за приходите. Те доближиха исторически връх през 2021 година, само че по-късно спаднаха с повече от 50% до края на предходната година. Както и при други огромни софтуерни компании, бизнесът на Amazon беше разтърсен през последните години, защото продажбите се усилиха по време на пандемията, когато огромна част от работата и живота се реалокираха онлайн, а по-късно се забавиха, защото света се върна към нормалността отпреди COVID-19.

През пролетта на предходната година Amazon към момента се приспособяваше към тази действителност, което докара до загуба от 2 милиарда $ за второто тримесечие на 2022 година Сега търсенето на някои софтуерни услуги се стабилизира, съкращаването на разноските усъвършенства маржовете (за сметка на десетки хиляди работни места), а вълнението от новите системи за генеративен изкуствен интелект спомогна за позитивното въодушевление на вложителите.

Резултатите от четвъртък също по този начин демонстрират резултата от напъните на Amazon да понижи разноските си посредством редуциране на работни места и ограничение на губещи интервенции.

" Въпреки че сме удовлетворени от постигнатия прогрес, виждаме още благоприятни условия за възстановяване на успеваемостта на разноските отсега нататък ", изяснява основният финансов шеф Брайън Олсавски и прибавя, че инфлационният напън продължава да понижава, което оказва помощ за ограничение на транспортните разноски.

През миналата година Amazon редуцира повече от 27 000 чиновници. И този развой към момента не е приключил, защото компанията вкарва нова политика, изискваща от чиновниците ѝ да се реалокират в огромните корпоративни центрове като Сиатъл и Ню Йорк. Тези, които не се съгласят, също ще бъдат освобождавани.

" С по-добрите от предстоящите облаги в американското поделение за търговия на дребно компанията най-вероятно вижда, че оперативната неефективност, която тормозеше бизнеса през последните няколко тримесечия, стартира да понижава ", счита Брайън Ярброу, анализатор в Edward Jones.

Компанията също по този начин преразглежда логистичната си мрежа, с цел да може да редуцира дистанцията, което пакетите изминават до клиентите. Освен че ще форсира доставките, този ход се чака да понижи разноските на Amazon за доставка на колета.

" Окуражени сме от напредъка, който реализираме по няколко основни целта, а точно намаление на разноските за обслужване в бизнеса ни с магазини ", споделя Джаси.

Анализаторите чакаха, че Amazon ще излезе още веднъж на облага през последното тримесечие, само че прогнозите бяха съсредоточени върху облага от 3,6 милиарда $. Действителният резултат обаче е най-хубавият от последното тримесечие на 2021 година насам.

Приходите на Amazon Web Services са нарастнали с 12,2%, което е малко по-добре от предстоящото, само че въпреки всичко е най-бавният ритъм, откогато компанията стартира да регистрира настрана резултатите на звеното през 2015 година Оперативната облага на звеното спада по отношение на миналата година до 5,4 милиарда $, макар че към момента съставлява по-голямата част от общата облага на компанията.

Amazon отбелязва и продължаващо мощно търсене на рекламните ѝ услуги, като приходите в сегмента са нарастнали с 22% до 10,7 милиарда $.

Гигантът в електронната търговия чака оперативните му доходи за третото тримесечие да бъдат сред 5,5 и 8,5 милиарда $, спрямо 2,5 милиарда $ през третото тримесечие на 2022 година Очакванията за продажбите са сред 138 и 143 милиарда $, което допуска растеж от към 9% или повече по отношение на същото тримесечие на предходната година.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР