Ама – чакайте сега. Оказва се, че ултиматумът на Валери

...
Ама – чакайте сега. Оказва се, че ултиматумът на Валери
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Властта вече не се крие. Иска да унищожи медиите

Ама – чакайте в този момент. Оказва се, че ултиматумът на Валери Симеонов към малките екрани, в който той желае да му се извинят, не е на частното лице Симеонов. Пратено е на бланка на Министерския съвет. Стои си на страницата на държавното управление: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=4304&g=.

Дори да приемем, че настрана взетият народен представител Антон Тодоров бил изказал персонално мнение, неангажиращо властта, когато заплаши Виктор Николаев онлайн в ефир – то позицията на Симеонов е повече от ясна. Не той, настрана взет вицепремиер, пуска ултиматуми към медиите. Правителството – Министерският съвет – пуска ултиматума. И си го държи на формалната страница. Наистина, този документ е икономисан в британската версия на уеб страницата – само че за какво в Министерски съвет си мислят, че посланиците четат единствено британската версия?

Та: Правителството заплашва медиите. Официално е. Документирано. Врязано в скрижалите на времето вечно.

Ако се учудвате – недейте. Същото това държавно управление месеци наред гони, тормози и се пробва да унищожи частната компания ЕМКО – даже с цената на заличаване на целия български оръжеен експорт. Цялата държавна машина е впрегната в това изпитание, както и цялата държавна обяснителна машина. А тя, обяснителната машина, твърди следното: нищо, че ЕМКО са произвели по контракт някакви неща. Тези неща няма да отидат до получатела си, тъй като в това време властта е решила друга компания – държавна – да създаде същото. Само че ще го достави месеци по-късно на получателя.

Логика? Защо получателят би трябвало да чака занапред за нещо, което от дълго време е създадено? Няма подобен случай в международната процедура, даже – в Русия, която нашите властници имат за ярък образец. 

Какво ли си мисли горкият човек, поръчал доставката в България? Какво ли изяснява за българите на своите сътрудници от целия свят?

Ако рискът от офанзивата против ЕМКО е ликвидирането на целия оръжеен бизнес в страната, какъв е рискът на офанзивата на държавното управление против телевизионните медии? Ликвидирането на всички медии?

Защо не? Откъде-накъде някакви си, които не са облечени в никаква порция власт, раздавана от Банкя, да питат каквото и да е тези, които са се докопали до порция власт?

Или, както неотдавна изясни един зам.-министър: „ Всеки въпрос е въпрос на власт ”. Не – на закон, принцип или документ. На власт. Ще рече: аз, който имам властта, ще ти повелявам, където и какъвто да си. А ти, който нямаш власт – ще изпълняваш.

Естествено, стремежът на властта да разгроми цяла промишленост и да ликвидира медиите е интервенция, подчинена на по-голямата цел: в България да бъде ликвидирана политиката. Да остане единствено – властта. А всички атрибути на политиката – правда, ред, избори, баланс на управляващите, надзор, подотчетност – да отидат на бунището на историята.

Връщайки кино лентата обратно във времето, би трябвало да си признаем, че властта беше задоволително почтена, та да даде тази поръчка още през лятото. Спомнете си: съпротива в Народното събрание няма; отвън Народното събрание останаха представителите на естествените, будни жители. И цялата власт стартира да отстрелва... зелените. При състояние, че Политическа партия Зелените в най-хубавите си времена е вземала 32 000 гласа (0.7 процента) на избори. Защо?

Защото властта ясно разбра: последният осколък, сетният излишък от политиката са зелените. Останалите, съгласно визиите на Онзи, Който Разпределя Порциите, са унищожени. Докато обаче има излишък, колкото и прощален, политиката не е умряла. Може, някой ден, да се възвърне. И тогава правилото „ всичко е въпрос на власт ” току-виж се трансформирал в правилото „ всичко е въпрос на закон ”. И сегашните власто-ползватели ненадейно да загазят във връзка с закона.

И всичките тези офанзиви на властта против цели браншове на обществото се показват с все по-дебелашки неистини, все по-дърварски закани и все по-каруцарски език. Готвят ни за свят, в който, в случай че демонстрираш обикновено образование, си зложелател. А в случай че владееш каруцарския дискурс – може и да ти дадем порцийка власт.

Властта, непосредствено и от свое име – и несметно документирано – се пробва да унищожи медиите, цели промишлености, както и политиката като такава. Вече не се крие. Има доблестта да развее знамето, на което написа „ Ние сме на власт – мачкаме, който си желаеме! ”.

Най-вероятно по този метод споделят само пиратските вождове в Южна Сомалия. Тук, обаче, е Европа.
И тези хора мислят да го добутат до председателстване на Европейски Съюз?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР