Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в

...
Коментари Харесай

Веселина Александрова: Альоша се извисява над целия Пловдив, а Левски скромно стои в подножието му

„ Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният паметник на Левски “.

Това съобщи пред „ NOVA “ общинският консултант от „ Демократична България “ Веселина Александрова , която упорства Паметникът на Съветската войска в града да бъде демонтиран и изместен в музей на историята. Според нея той символизира непозната военна окупация , като по този метод жегва освен всеки пловдивчанин, само че и всеки българин, който го види на това място.

„ Альоша през годините е разделял и поляризирал пловдивчани. Причината е в историята, която не сме изучавали в целокупност или сме я изучавали неправилно. За да можем да дадем оценка, би трябвало да знаем обстоятелствата “.

По думите ѝ доста хора неправилно считат, че паметникът е повдигнат в чест на съветската войска , която освобождава България от турско господство, само че в действителност става дума за 1944 година, когато Съветският съюз афишира война на страната ни. 

Тя прикани гранитната скулптура да бъде преместена в музей на историята, само че посочи, че крайното решение за това би трябвало да бъде взето от жителите на Пловдив .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР