Альоша не е част от световното културно наследство, потвърждават от

...
Альоша не е част от световното културно наследство, потвърждават от
Коментари Харесай

„В търсене на истината с Factcheck: Как Альоша „стигна до Юнеско и ООН?

Альоша не е част от международното културно завещание, удостоверяват от прессекретариатана ЮНЕСКО.Това съобщи в ефира на Дарик Мирела Петкова, която прави публично питане до интернационалната организация. Пълното следствие на журналиста е оповестено на уеб страницата.

Известно е, че културните обекти под закрилата на ЮНЕСКО в България са Боянската черква, Рилският манастир, Мадарският конник, Казанлъшката гробница и гробницата в село Свещари, Ивановските скални църкви и античният град Несебър, а трите естествени - Резерватът Сребърна, Национален парк " Пирин " и горите на Национален парк " ЦентраленБалкан ".

Преди няколко седмици дезинформацията, че " ЮНЕСКО поема отбраната на Паметника на Альоша в Пловдив " се разпространиот уеб страницата BNews, а по-късно и от някогашния публицист и евродепутат - пловдивчанинът Николай Бареков.

Факт е обаче, чеИван Мелников, който е заместник-председател на съветския клон на Комитета по правата на индивида към Организация на обединените нации и шеф на Фонда за отбрана на националното историческо наследствое отправил молба към генералната директорка на ЮНЕСКО, Одри Азулай, в която приканва ЮНЕСКО да попречи на демонтирането на паметника в Пловдив. Интересен подробност е, чев молбата си Мелников цитира два разнообразни документа. Според него премахването на паметниците на руската войска опонира наКонвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации, което запазване е под опеката на ЮНЕСКО. Но също по този начин той твърди, чев отговор на „ редица тъжби “Комитетът за правата на индивида (КПЧ) на Организация на обединените нации е предотвратил събарянето на сходни монументи в други страни и те са минали „ под отбраната на Организация на обединените нации “.

Дали e допустимо налагането на краткотрайна отбрана на Альоша и дали демонтажътна руски монументи може да се смята за " нарушение на правата на индивида "? - слушайте " В търсене на истината " с, със специфичното присъединяване на журналиста Мирела Петкова.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео обработка: Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР