Алуминият е един от най-използваните метали в различни индустрии по

...
Алуминият е един от най-използваните метали в различни индустрии по
Коментари Харесай

Високата цена на алуминия удря бизнеса с напитки

Алуминият е един от най-използваните метали в разнообразни промишлености по света. Металът обаче сигурно е с по-високо значение за сектора на храни и питиета, който употребява материала за изработката на кутии, кенчета и консерви. Какво обаче провокира терзание в притежатели на дестилерии, питейни заведения и заведения за хранене от Индия до Южна Африка?

Както с множеството стопански проблеми сега, и този има корени в повишените цени на сила както в Европа, по този начин и по света. По-важният фактор обаче е различен - желанието на Китай да понижи излъчванията на въглероден диоксид. Именно затова Пекин наложи ограничавания за активността на производството в енергийно неефективните алуминиеви топилни. Причината най-големият производител на метала в света да наложи сходни ограничения е една - Зимните олимпийски игри и потребността от чист въздух за тяхното умерено прекосяване.

От страна на предлагането в Китай, производството в Юнан и Вътрешна Монголия се възвръща, въпреки и постепенно, като индустриалният потенциал в Юнан е повишен с 300 хиляди метрични тона, което въпреки и доста, не е и близо до нужното за връщане към нормалните равнища. С възобновяване на облагите от размразяване и незначителното облекчение на политиките за двоен въглерод (въглероден пик и въглероден неутралност), обсегът на възобновяването на производството последователно се разшири до Шанси, Гуанси и други места. Според Уеню Юау от ING аргументи за оптимизъм по въпроса сега липсват. " Има малко признаци, че китайските доставки се връщат бързо ", сподели пред Reuters Юау. " Запасите са ниски и падат още ", добави той.

Всичко това слага промишлеността на питиета в доста сложна обстановка. Логично фирмите за произвеждане на кенчета приоритизират по-големите поръчки, което слага по-малките такива в съвсем невъзможна за справяне обстановка. Един сходен образец е Южноафриканската асоциация на пивоварите (ЮАП), която призна, че множеството производители на бира не съумяват да изпълнят поръчките си.
Реклама
Това носи тежки последици за притежателите на питейни заведения и заведения. Нланла Мбене е притежател на кръчма в южноафриканския град Източен Лондон. След 15 години, в които бизнесът му е претърпял много усложнения, той взема решение да затвори заведението поради невъзможността да предлага цялостния подбор от хмеловата напитка. " Затворих бизнеса си, нищо не мога да направя, тъй като клиентите желаеха алкохол, а аз не можех да им го осигуря. Това беше насмешка с клиентите ", съобщи той пред локалното издание News24.

Дуду Гумби, която също е в сектора, се оплаква от друго. Тя споделя, че даже в редките случаи, когато получи доставка на бира, тя в никакъв случай не е задоволителна и се постанова да бъде запазвана за оптимално дълго време. За нея това значи спомагателни пътувания до складовете, от които се доставя с бира, което покачва разноските. Освен това й се постанова да се оправя и с недоволството на клиентите. " Това е огромна битка ", сподели Гумби пред News24. " Какво можем да създадем с 10 [кега] Castle? Какво можем да създадем с пет [кега] Hansa Pilsner? " добави тя.
Проблемът не е единствено в Китай
Проблемът с ниски ресурси е изключително мощно изразен в друга страна от района - Индия. Затворените електроцентрали (CPP) на алуминиевата промишленост са изправени пред изчерпани ресурси от въглища единствено за 3-4 дни. Препоръчителните ресурси за промишлеността варират сред 13 и 15 дни, което сега наподобява като непостижима в близкото бъдеще цел.

Алуминиевата асоциация на Индия (AAI) при започване на месеца даже потърси намесата на Министерството на въглищата, с цел да усили количеството въглища за алуминиевата промишленост. " За да избегнем затварянето на алуминиевата индустрия, ние откровено молим вашата общителна интервенция за нормализиране на несигурната обстановка с неотложно обновяване на доставките на въглища и гребла за високоенергийно интензивни CPPs в алуминиевата индустрия ", се споделя в писмото, изпратено до индийското министерство.
Реклама
Ограничаването на доставките на въглища за затворени електроцентрали (CPP) непосредствено докара до обстановка с дефицит на въглища за алуминиевия бранш. Всяко спиране на електрозахранването при интервенция по размразяване на алуминий за повече от 2 часа може да докара до заледяване на разтопен алуминий в топилните съдове. Това от своя страна лишава най-малко шест месеца, с цел да се поправи, а по-късно съвсем една година, с цел да се възвърне равнището на размразяване, което води до големи разстройства в производството, разноските и доставките.

Европа се намира в сходно състояние, макар че тя разчита на доставките на метала доста повече от който и да е различен район. Според статистиката на SMM индустриалният потенциал на алуминий в Западна Европа в края на предходната година е бил към 5 млн. тона, което съставлява 6% от общия световен индустриален потенциал.

Понастоящем огромните алуминиеви топилни предприятия в Европа понижават индустриалния потенциал, достигайки към 842 хиляди метрични тона заради енергийни проблеми, което съставлява 1.1% от международния потенциал за алуминий. Ако казусът с високите цени на електрическата енергия се резервира, международните доставки на примитивен алуминий ще бъдат изправени пред спомагателни опасности от стесняване.

Словашката Slovalco понижи производството с 40%, откакто по-рано разгласи стесняване на потенциала до 80% през 2019 година Като намаляването от 2019 година се свързва със системата за търговия с излъчвания на страната (ETS), която разрешава отделянето на несъмнено количество нездравословни излъчвания, след което следват санкции. Според писмо, изпратено от Eurometaux до висши чиновници на Европейски Съюз през януари, новото понижаване подхожда на годишно намаляване от 35 хиляди тона алуминий. " Ако изискванията не се подобрят, топилната, която е една от най-новите и най-ефективни в Европа, ще бъде затворена за непрекъснато ", предизвестяват от Slovalco.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Свят 2 Промишленост 3 Пазари 1 Инфраструктура 2 Коментари и разбори 3 Компании Реклама
Всички тези проблеми водят до една обстановка, в която компании нямат яснотата дали интервенциите им ще могат да продължат.
Вижда ли се светлина в края на тунела?
Все по-разпространено е мнението, че е въпрос на време казусът да бъде решен. Производителите залагат, че търсенето на консерви и кенчета ще пораства доста през 2022 година Производителите чакат да усилят индустриалния си потенциал с 12 милиарда кутии тази година, съгласно Института на производителите на консерви. Някои даже започнаха основаването на " мега фабрики ", които създават към 5 милиарда броя годишно.

Въпреки това крайният консуматор ще усети дефицит, написа Reuters. Производителите на алуминиеви кутии са вложили в нови планове за увеличение на потенциала в Съединени американски щати. Една сходна договорка беше приключена през септември, когато Ball Corporation разгласи, че ще построи цех за опаковки на стойност 290 млн. $ в Невада. Но защото заводът не се чака да влезе в употреба до края на 2022 година, компанията предвижда, че търсенето ще продължи да изпреварва предлагането в кратковременен проект. " Ранните прогнози за 2022 година са, че още веднъж сме доста неподготвени за търсенето ", сподели президентът на компанията Дан Фишър в края на предходната година при представянето на финансовите резултати.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР