Алтернативите на цигарите с намалена вреда могат да спестят милиарди

...
Алтернативите на цигарите с намалена вреда могат да спестят милиарди
Коментари Харесай

Учени: Намалената вреда от тютюна вече променя здравната карта на света

Алтернативите на цигарите с понижена щета могат да спестят милиарди долари от международните разноски за онкологични, сърдечно-съдови и респираторни заболявания. 30 години след началото на интензивни акции и ограничения против тютюнопушенето, пушачите остават почти идентичен брой през годините - над 1 милиарда, а 8 млн. от тях умират всяка година от свързани с цигарите заболявания.

В същото време страните с новаторски метод, които подтикват пушачите да преминат на бездимни други възможности като електронни цигари, снус или нагреваеми тютюневи произведения, демонстрират позитивни резултати в оправянето с казуса. По-малък данък на новите тютюневи артикули биха насочили пушачите по-ефективно да създадат смяната и да си спестят здравни последици от пушенето.

Това стана ясно по време на Петата научна среща за понижаване на вредата от тютюна, нови артикули, проучвания и политика. Топ-събитието в Атина събра над 240 участници от 41 страни - учени и специалисти по публично здраве от целия свят, които споделиха последните новости в сферата. Пушачите понижават там, където са подтиквани да откажат цигарите благодарение на опция с понижена щета, незамисимо дали тя е електронна цигара, устройство с нагряване на тютюн или орални торбички тютюн (снус), демонстрира статистиката от другите страни.

" Снусът е повода в Швеция и Норвегия да има минимум млади пушачи, а заболеваемостта в Швеция от рак на белия дроб, да е рекордно ниска. Там, където има увеличение на продажбите на нагреваеми тютюневи артикули, има отчетливо понижаване на продажбите на цигари. Пример за това е Япония. Благодарение на електронните цигари, в Англия 50 000 пушачи отхвърлят цигарите всяка година ", показва проф. Лион Шахаб, откривател - психолог в Юнивърсити Колидж Лондон.

Ето къде още намаляването на вредата бележи триумфи съгласно данните от научната конференция:

Англия

 Снимка: iStock by Getty Images

4,5 млн. англичани са вейпъри, стана ясно от последната статистика преди дни. " Електронните цигари от дълго време са признати от органи като Агенцията по публично здраве на Англия като ефикасен инструмент за отричане на цигарите и понижаване на вредата от тях върху публичното здраве. Пушачите понижават и сме в очакване да има непросредствен резултат върху здравната картина в страната, по този начин както се случва в Швеция ", споделя проф. Игнатиос Икономидис, ръководител на научния конгрес.

Преминалите на други възможности не се връщат към пушенето, което е обнадеждаваща стъпка в посока елиминирането на цигарите. Намаляването на вредата се случва без значение от това дали регулациите поддържат този преход или не. Никотинът би трябвало изцяло да бъде признат като нещо, което е задоволително за банкет, по този начин както вършим с алкохола. Но би трябвало да имаме други възможности, с които да понижим вредата - това е изключително значимо за хора със сърдечно-съдови и онкологични болести, които не могат да откажат цигарите макар заплахата от бързо утежняване, безапелационен е експертът.

Швеция

 Снимка: iStock by Getty Images

" Има разлика сред това, което управляващите вършат и това, което би трябвало да се направи. Вземете за образец шведският снус - неразрешен е в Европейски Съюз, а е потвърдено работеща опция на цигарите ", споделя и кардиологът доктор Константинос Фарсалинос. Под 5% от хората в Швеция пушат и това е най-голямото епидемиологично изследване, което демонстрира, че болесттите като рак на белия дроб и инфаркти прогресивно понижават, когато никотинът се приема по по-безопасен метод спрямо цигарите. Рискът на човек, който използва снус, да получи инфаркт е същият като този при непушач, уточни доктор Фарсалинос.

Япония

 Снимка: SCOHRE

От 19-20% преди 2015 година, през днешния ден в страната разпространяването на пушенето понижава до 13%. Това демонстрира статистиката след навлизането на IOQS на пазара, като данните на Филип Морис Интернешънъл се удостоверяват и от Националното изследване за здраве и хранене.

" В Япония има невиждан спад на продажбите на цигари. Повишаването на продажбите на IQOS e директно обвързвано с понижаването на продажбите на цигари и по-малкото разпространяване на пушенето ", сподели Ондрий Кумал, шеф External Affairs в компанията.

93% от хората са били постоянни пушачи, когато са почнали да използват IQOS. Днес 84% от потребителите не пушат, а двойната приложимост в композиция с цигари понижава. Тези данни потвърждават какъв брой сполучлив способ за отричане на цигарите са бездимните други възможности, споделя още Кумал.

Според изследване, представено от гръцкия проф. Игнатиос Икономидис, след време 30% от хората стопират да употребяват и други възможности и не се връщат към цигарите. По негови данни 50% от хората, коти са минали на нагреваеми произведения, са понижили количеството на стиковете тютюн, които употребяват до под 10 дневно.

Къде е България?

 Снимка: iStock by Getty Images

От години България е на второ място в Европейски Съюз по % пушачи от популацията си незабавно след Гърция. У нас те са 38% и това е изрично обвързвано с големия брой хора с хронични болести, сочи здравната статистика.

" В нашето изследване в България установихме, че 4,4 милиарда лв. от публичните разноски за опазване на здравето могат да бъдат спестени в най-оптимистичния сюжет, в който половината от пушачите преминат на нагреваеми тютюневи произведения ", сподели българският представител на форума - икономистът Аркади Шарков. Експертът по публично здраве изследва по какъв начин понижената щета би повлияла на публичните разноски още предходната година. Препоръките след разбора сочат, че другите цени на цигарите и продуктите с понижена щета съгласно риска биха могли естествено да подбуден потребителите да изберат другите възможности, считат специалистите.

По-малкият риск би трябвало да има по-малък данък. Пазарът е сензитивен на смяната в цената на продуктите, изключително в този миг, сподели още Шарков. Според него моментната обстановка - инфлация и рецесия, кара хората да вършат неща, които не са здравословни за тях. " Ако си спрял да пушиш, може да пропушиш още веднъж ".

Анализаторите считат, че смяната на държанието на пушачите и спестяването на публични разноски може да има по-добър резултат с използването на ценовия инструмент. Пушачите биха предпочели да понижат средствата за тютюневи артикули, само че в това време да понижат и вредата върху здравето си.

Крайната цел е свят без пушек, само че би трябвало да обмислим преразглеждане на нашите тактики, с цел да подобрим резултатите. Онези пушачи, които не съумяват да спрат цигарите, не би трябвало да бъдат оставяни. Стратегиите за понижаване на вредите би трябвало да се предизвикват при пушачи, които са положили доста старания, само че не са съумели да спрат, показаха още специалистите на Петия теоретичен конгрес, отдаден на понижената щета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР