Alphabet - компанията майка на Google, загуби цели 100 млрд.

...
Alphabet - компанията майка на Google, загуби цели 100 млрд.
Коментари Харесай

Още първата грешка на чат бота на Google струва $100 млрд. на компанията

Alphabet - компанията майка на Гугъл, загуби цели 100 милиарда $ от пазарната си стойност, откакто стана ясно, че нейният чат бот е дал погрешна информация по време на обществена проява на технологията, с която онлайн колосът се надява да резервира пазарните си позиции в изискванията на грандиозна смяна в цифровия свят, оповестява " Ройтерс ".

След като стана ясно, че Microsoft ще вгради изкуствен интелект в своята търсачка Bing и всичките си по-важни артикули, от Гугъл незабавно проведоха събитие в понеделник, в което " предпремиерно " оповестиха чат бота Гугъл Bard, който може да дава отговор на въпроси по всевъзможни тематики и извлича информация в действително време. Той обаче още не е подготвен и по тази причина потребителите видяха само видео от потреблението му в тестова среда.

Там той дава отговор на въпроса " За какви нови открития на галактическия телескоп " Джеймс Уеб " мога да опиша на 9-годишното си дете? ". Сред отговорите е това, че орбиталната система е направила първата фотография на екзопланета. Това не е правилно - такива фрагменти са заснемани още през 2004 година от телескоп на Земята. Грешката беше видяна от специалисти и публицисти и не оказва помощ на Гугъл да потвърди, че изкуственият ѝ разсъдък е в положение да дава на потребителите информация, която е фактологически точна.

От Гугъл се пробваха да отиграят информационно обстановката: " Това акцентира значимостта на строгия изпитателен развой, който стартира тази седмица измежду нашите доверени тестери. Ще комбинираме външната противоположна връзка с нашето вътрешно тестване, с цел да бъдем сигурни, че отговорите на Bard покриват високите критерии за качество, сигурност и ясна връзка с действителната информация ".

Това ясно не оказа помощ - по време на постоянната търговия акциите на компанията се сринаха с до 9%, освен това с размери на търговията доста над междинните. През предходната година Alphabet изгубиха 40% от цената на акциите си на фона на общото охладняване на вложителите към софтуерния пазар. В началото на 2023 година имаше известно възвръщане на позициите, само че то беше в огромна степен " занулено " от издънката на Bard, която на всичкото от горната страна е предходна неусетно през куп отдели в компанията, с цел да се появи най-после в промоционално видео, гледано над милион пъти единствено в Twitter.

Опасенията не са свързани единствено с това какъв брой акуратен във фактологията си е чат ботът. Alphabet не дадоха съвсем никакви детайлности за интеграциите на изкуствения разсъдък в Гугъл Search - и то единствено ден преди Microsoft да стартира да вкарва консуматори във към този момент работеща AI търсачка. Чат ботовете могат изцяло да трансформират метода, по който поддържаме връзка с компютрите и търсим информация онлайн и в този момент наподобява напълно действителен рискът Гугъл да се окажат блокирани в една отминаваща ера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР