Алопеция ареата е заболяване, засягащо косата и космените фоликули, характеризиращо

...
Алопеция ареата е заболяване, засягащо косата и космените фоликули, характеризиращо
Коментари Харесай

Стартират безплатни прегледи за алопеция ареата в Пловдив

Алопеция ареата е заболяване, засягащо косата и космените фоликули, характеризиращо се със характерно оплешивяване под формата на кръговидни олисяли полета. Заболяването има хронично рецидивиращ ход, с съществуването на ремисии и следващи повторни епизоди. В дълготраен проект обезкосмените полета могат да разширят площта си, да се слеят и по този метод да доведат до цялостна загуба на коса.



Заболяването визира скалпа, от време на време лицето (вежди, мигли, брадата при мъжете) и тялото и има хронично-рецидивиращо протичане. В процентно съответствие (и в България, и в света) плешивост ареата е едно от най-честите болести, които са свързани с косопад, а точно доближава до 25%. Около 1 човек на всеки 1000 страда от плешивост ареата. Данните демонстрират, че към 2% от международното население е наранено от болестта. Алопеция ареата може да се появи във всяка възраст, само че най-често изявата стартира сред 16 и 30 години. Въпреки че не е потвърдено, болестта се преглежда като автоимунно.

Според доцент Цветана Абаджиева и доктор Лидия Тодорова, които започват акция за безвъзмездни прегледи на пациенти със болестта, съществуват редица провокиращи фактори като стрес, хормони, диета, инфекции и други. Стресът се смята за един от пусковите механизми на заболяването, само че няма извършени изследвания, които да потвърдят ролята на психическата контузия.

„ В по-голямата част от случаите положението е ясно различимо от всички останали типове косопад: пациентите се оплакват (след инцидентно посещаване при фризьора например), че са си разкрили или са им разкрили добре лимитирани, окръглени полета в скалпа без коса. В множеството случаи липсват субективни недоволства. Клиничната картина може да бъде показана с едно или няколко алопетични полета, а в по-напредналите случаи тези дребни поленца е допустимо да се слеят и да оформят по-големи сектори без коса. В редки случаи болестта прогресира до цялостна загуба на космени фоликули по цялото тяло “, показва доктор Тодорова.

В Клиниката по дерматология и венерология към УМБАЛ " Св. Георги " и МУ - Пловдив започва провеждането на безвъзмездни прегледи и опция за гратис лекуване на плешивост ареата. Освен главния дерматологичен обзор, лекарите правят и проучване с микрокамера.

Прегледите се правят от доктор Лидия Тодорова под управлението на доцент Цветана Абаджиева. Не се изискват посоки от персонален доктор.

Адресът на Кожната клиника е: бул. „ Васил Априлов " 15А, телефон за контакти: 0898570528, от 10-17 часа в дните вторник, сряда и четвъртък. Лекарите възнамеряват акцията да продължи до юни 2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР